Τέξας: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης με νοητική υστέρηση

Τελευταία ενημέρωση: 2015-01-30, 10:39:10
Τέξας: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης με νοητική υστέρηση

Μετά από δύο αναβολές της θανατικής του ποινής, όπως είχε διατάξει το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Αφροαμερικανός Ρόμπερτ Λαντ, ο θανατοποινίτης που είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από σοβαρή νοητική υστέρηση, εκτελέστηκε στη φυλακή Χάντσβιλ του Τέξας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης της αμερικανικής Πολιτείας, ο Λαντ εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στις 19:02 τοπική ώρα (03:02 ώρας Ελλάδας της Παρασκευής) στο θάλαμο εκτελέσεων της φυλακής Χάντσβιλ.

Ο 57χρονος, που σύμφωνα με τις ιατρικές γνωμοδοτήσεις είχε δείκτη νοημοσύνης μόλις 67, είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία μιας 38χρονης γυναίκας πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες και ενώ ήταν εκτός φυλακής με αναστολή για μια τριπλή δολοφονία λίγα χρόνια νωρίτερα.

Ο Ρόμπερτ Λαντ εκτελέστηκε αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τα επιχειρήματα της νομικής πλευράς υπεράσπισης ότι ήταν ψυχικά διαταραγμένος και μη επιλέξιμο άτομο για τη θανατική ποινή. Ουσιαστικά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που είχε απαγορεύσει τη θανατική ποινή κατά του Λαντ σε φυλακή της Βιρτζίνια το 2002 και σε φυλακή της Φλόριντα το 2014 δέχτηκε την απόφαση του Ποινικού Εφετείου του Τέξας και υιοθέτησε την άποψη της Πολιτείας αυτής για «πολύ υποκειμενικά» κριτήρια στην αναβολή της εκτέλεσής του.

«Οπουδήποτε αλλού σε αυτή τη χώρα, ο Λαντ με IQ 67 θα περνούσε όλη του τη ζωή στη φυλακή αλλά δεν θα εκτελούνταν» δήλωσε ο Μπράιν Σταλ, νομικός σύμβουλος της αμερικανικής ένωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων ελευθεριών. Η ζωή του ήταν «γεμάτη από αποδείξεις της νοητικής αναπηρίας του» πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, από την ηλικία των 13 ετών ο Λαντ διαγνώστηκε «με νοητική υστέρηση».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
9
=