ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου

απόφαση-δημοτικού-συμβουλίου-βόλου-517851

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βόλος, 09/05/2019

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΘ. 384/22-04-2019 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (άρθρο 79 παρ.4 δ1 του Ν.3463/2006) το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου στην Τακτική Συνεδρίαση της 22ης Απριλίου 2019 έλαβε την υπ’ αριθ. 384/2019 απόφαση με θέμα «Λήψη απόφασης για την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας Κοιμητηρίων Δήμου Βόλου» και αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:

Εγκρίνει την τροποποίηση της υπ’ αριθ.167/2017 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, περί «Κανονισμού Λειτουργίας Κοιμητηρίων Δήμου Βόλου», ως προς τα κάτωθι άρθρα του Κανονισμού, ήτοι:

Αρθρο 7ο

Οικογενειακοί Τάφοι

1. Είναι δυνατή η παραχώρηση χώρων προς σύσταση οικογενειακών τάφων σε όλα τα κοιμητήρια του Δήμου Βόλου, υπό τον όρο της καταβολής αναλογούντος δικαιώματος και με την προϋπόθεση ότι θα τηρείται ο βασικός του δημόσιου δικαίου κανόνας του ανεμπόδιστου της κοινής χρήσης και, στην περίπτωση των κοιμητηρίων, του ανεμπόδιστου της ομαλής ροής των ταφών (Α.Ν. 582/1968 και διατάξεις Α.Κ. 970). Οικογενειακοί τάφοι είναι δυνατό να παραχωρούνται σε όλη την έκταση των ανωτέρω Κοιμητηρίων.

2. α) Η σύσταση και η παραχώρηση οικογενειακού τάφου ενεργείται και γίνεται μόνο στο όνομα του αιτούντος αποκλειστικά (άρθρο 3, Α.Ν. 582/1968), θεωρείται δε ολοκληρωμένη και τελειωμένη μετά από την καταβολή στο Δημoτικό Ταμείο του σχετικού δικαιώματος και την έκδοση της σχετικής πράξης από τον Δήμαρχο.

β) Η έκταση οικογενειακού χώρου ταφής δε μπορεί να είναι μικρότερη του ενός μνημείου (2,10 τ.μ. – δηλ. διαστάσεις 2,10 Χ 1,00μ.) και μεγαλύτερη των δύο μνημείων, συμπεριλαμβανομένου του χώρου για το οστεοφυλάκιο, που εντοπίζεται μεταξύ των δύο τάφων (6,60 τ.μ. – δηλ. διαστάσεις 2,10 Χ 3,00μ.). Ο χώρος του οστεοφυλακίου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος ταφής.

Αρθρο 12ο

Ανακομιδή – Μετακομιδή των οστών

1. Η ταφή των νεκρών, η ανακομιδή και η μετακομιδή των οστών, ενεργείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί δημόσιας υγείας.

2. Εάν, κατά τη διαδικασία εκταφής, διαπιστωθεί ότι δεν έχει συντελεστεί πλήρης αποστέωση, η ταφή παρατείνεται ανά δύο έτη και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.

3. Σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, απαγορεύεται η εκταφή, πριν την πάροδο δεκαετίας, στις περιπτώσεις που ο θάνατος προήλθε από νόσημα που υπάγεται στο Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό.

4. Η διαφύλαξη των ανακομιζόμενων οστών, ενεργείται με αίτηση των ενδιαφερομένων συγγενών και με την επιμέλεια των Υπηρεσιών των Κοιμητηρίων:

α. στα οστεοφυλάκια

β. στους οικογενειακούς τάφους, με την συγκατάθεση των νόμιμων δικαιούχων.

γ. Η διαφύλαξη των οστών και μέχρι 10 έτη θα χρεώνεται ανά έτος. Μετά το πέρας της δεκαετίας, το ειδικό τέλος της οστεοφύλαξης ανά έτος θα χρεώνεται στο διπλάσιο του ισχύοντος κάθε φορά τιμολογίου. Η χρέωση θα έχει ισχύ μόνο όταν υπάρχει έγγραφη επιθυμία των συγγενών για φύλαξη οστών και για μετά τα δέκα έτη. Ο χρόνος φύλαξης των οστών σε οστεοφυλάκια δεν μπορεί να ξεπερνά το είκοσι έτη από την εκταφή.

Σε περίπτωση αμέλειας των συγγενών για τα οστά των προσφιλών τους προσώπων και μετά την πάροδο τριετίας από τη μη καταβολή τελών η Υπηρεσία θα μπορεί να εναποθέσει τα οστά στο χωνευτήρι.

δ. Σε όλα τα Κοιμητήρια του Δήμου μπορούν να τοποθετούνται προκατασκευασμένες οστεοθήκες. Η χρέωση αυτών θα είναι ετήσια με μέγιστο χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών και με δυνατότητα προπληρωμής.

5. Πλύση οστών δύναται να πραγματοποιείται και σε παρακείμενο Κοιμητήριο. Τα προς πλύση οστά θα μεταφέρονται με την ευθύνη των υπαλλήλων σε στεγανά μεταλλικά κιβώτια και μόνο με υπηρεσιακό όχημα του Δήμου.

Αρθρο 14ο

Δωρεάν ταφή

Δωρεάν ταφή νεκρών και απαλλαγή τελών ενεργείται :

1. Στην περίπτωση ταφής, εκταφής, φύλαξης οστών, αφής κανδηλιών και καθαριότητας μνημείων, κατασκευής μνημείων, οστεοφύλαξης, χρήσης ψυκτικού θαλάμου, νεκροθαλάμου και κάθε συναφούς κατηγορίας επιβολής τελών κοιμητηρίων, νεκρών αξιωματικών, υπαξιωματικών, οπλιτών και σωμάτων ασφαλείας,

2. Δωρεάν ταφή στην περίπτωση των διακομισθέντων από τα Ανατομικά ή Παθολογοανατομικά εργαστήρια των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων, του Νοσοκομείου Βόλου και των εργαστηρίων των Ιατροδικαστικών Δημόσιων Υπηρεσιών στο Κοιμητήριο στη θέση «Κούκος».

3. Δωρεάν ταφή στην περίπτωση ταφής αποβιωσάντων απόρων (κατόχων σχετικών βιβλιαρίων κ.λ.π.) εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βόλου, καθώς και των υπόχρεων αυτών συγγενών α’ βαθμού αλλά και όλων όσων ενδεών αποβιώνουν εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του Δήμου Βόλου.

4. Απαλλαγή τελών παράτασης ταφής ιερέων, εφόσον το επιθυμούν οι συγγενείς.

Με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου.

Και αναθέτει τις περαιτέρω ενέργειες στον κ. Δήμαρχο.

Η Απόφαση αυτή πήρε τον αριθμό 384/2019

Ο Πρόεδρος του

Δημοτικού Συμβουλίου

Υπογραφή

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Βόλος 23 Απριλίου 2019

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΑΣ

Τα Μέλη

Υπογραφές

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου