ΑΛΜΥΡΟΣ

400 γυναίκες πέρασαν από το Κ.Υ. Αλμυρού

400-γυναίκες-πέρασαν-από-το-κ-υ-αλμυρού-655758

Που συμμετέχει στο εθνικό πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο της μήτρας

Περισσότερες από 400 γυναίκες της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού, έχουν περάσει μέχρι σήμερα από το Κέντρο Υγείας του Δήμου, προκειμένου να εξεταστούν προληπτικά για καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.

Το εθνικό πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο οποίο συμμετέχει το Κέντρο Υγείας Αλμυρού, μαζί με δύο ακόμη Κέντρα Υγείας του Νομού –Αργαλαστής και Βελεστίνου- ξεκίνησε ήδη από το 2011 και σε αυτό έχει ανταποκριθεί σημαντικός αριθμός γυναικών.

Σύμφωνα με το Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, Παν. Γεωργιάδη, μέσα στο 2011, εξετάστηκαν περί τις 260 γυναίκες της ευρύτερης περιοχής, ενώ ο αριθμός τους για το 2013 αγγίζει μέχρι στιγμής τις 140.

Οι γυναίκες των κοινοτήτων και της ευρύτερης περιοχής, μπορούν να απευθύνονται στις μαίες των παραπάνω Κέντρων Υγείας για ενημέρωση. Για τις ανάγκες του προγράμματος υπάρχουν δύο μαίες στον Αλμυρό και μία στη Ν. Αγχίαλο, ενώ το σημαντικό είναι ότι οι εξετάσεις γίνονται σε καθημερινή βάση και χωρίς να απαιτείται ραντεβού.

Η λήψη του τεστ παπ αλλά και η διαχείριση και θεραπεία των παθολογικών περιστατικών, γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση από τους πολίτες (και τους ανασφάλιστους) στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΕΣΥ ενώ η έκδοση των αποτελεσμάτων είναι κάθε τρεις μήνες.

Να σημειωθεί ότι η προσέλευση των γυναικών, μέχρι τώρα, κρίνεται ικανοποιητική και καταβάλλεται προσπάθεια από όλους τους συντελεστές του προγράμματος για την υλοποίηση των στόχων, δηλαδή την πρόληψη και διαχείριση των παθολογικών περιστατικών.

Παράλληλα με τις εξετάσεις στο γυναικείο πληθυσμό γίνονται και τα προληπτικά εμβόλια στα κορίτσια ηλικίας έως 14 ετών.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, έχει ήδη ευαισθητοποιηθεί ο γυναικείος πληθυσμός απέναντι στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και έχει γίνει συνείδηση η ετήσια τουλάχιστον επίσκεψη στο γυναικολόγο για τεστ παπ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου