ΑΛΜΥΡΟΣ

Σε «απολογία» στο δημοτικό συμβούλιο

σε-απολογία-στο-δημοτικό-συμβούλιο-701591

Σε «απολογία» ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν το δικαστικό «σκαμνί» καλείται από την αντιπολίτευση, ο Δήμαρχος Αλμυρού, Ευ. Χατζηκυριάκος για την πρόσληψη Γενικού Γραμματέα και ιδιαιτέρας γραμματέα.

Οπως είναι γνωστό, ο κ. Χατζηκυριάκος, καλείται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για υπόθεση που αφορά στην πρόσληψη Γενικού Γραμματέα στο Δήμο Αλμυρού και ιδιαιτέρας γραμματέως του Δημάρχου, για την οποία ο κ. Χατζηκυριάκος έχει αθωωθεί σε διοικητικό επίπεδο.

Η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου του 2013 και θα εξεταστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Δήμαρχος Αλμυρού «παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει σε άλλον παράνομο όφελος».

Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι ενώ δεν προβλεπόταν από το Εσωτερικό Οργανισμό Λειτουργίας του Δήμου, προσέλαβε με αποφάσεις του τους Τ.Ι. του Ν. και Θ.Α. του Ν., στις θέσεις του γενικού γραμματέα του Δήμου και της ιδιαιτέρας γραμματέας του δημάρχου, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι βάσει της νομοθεσίας, οι συγκεκριμένες θέσεις προβλέπονται για δήμους με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων, που έως και τις 31/12/2010, ο Αλμυρός δε διέθετε.

Το θέμα ανακίνησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού, Χρ. Βούλγαρης, ο οποίος μάλιστα είχε καταθέσει και σχετική επερώτηση στις 15/2/2012. Ο ίδιος μάλιστα κατέθεσε αναφορά στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, που έστειλαν το φάκελο της έρευνάς τους στην Εισαγγελία για να οριστεί δικάσιμος στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς ο Δήμαρχος Αλμυρού, μίλησε για δικαστική δίωξή του για μια απόφαση που δεν υλοποίησε.

Οπως ανέφερε ο κ. Χατζηκυριάκος, την απόφασή του για πρόσληψη γενικού γραμματέα στο Δήμο και ιδιαιτέρας γραμματέα Δημάρχου, είχε αποστείλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος. Η απόφαση δεν εγκρίθηκε με το σκεπτικό ότι στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλμυρού, δεν προβλέπονταν οι συγκεκριμένες θέσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκυριάκο, η απόφαση έμεινε στο συρτάρι χωρίς να υλοποιηθεί μέχρι και που άλλαξε ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας Αλμυρού.

Μόνο τότε, ανέφερε ο Δήμαρχος, προχώρησε στην πρόσληψη των δύο ατόμων για τις συγκεκριμένες θέσεις.

Ο ίδιος δεν υποστηρίζει ότι για το θέμα έχει ήδη αθωωθεί σε διοικητικό επίπεδο.

Ξανά στο δημοτικό συμβούλιο

Το θέμα εισάγεται εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού, με αίτημα της μείζονος μειοψηφίας.

Οπως υποστηρίζουν οι δέκα σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών 2011, ο πληθυσμός του Δήμου Αλμυρού, είναι 18.614 άνθρωποι, μικρότερος δηλαδή των 20.000 κατοίκων.

Οι ίδιοι επικαλούνται το Νόμο 3584/2007, βάση του οποίου με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας τους, οι Δήμοι μπορούν να συνιστούν θέση μετακλητού Γενικού Γραμματέα και ιδιαιτέρου Γραμματέα Δημάρχου, αν ο πληθυσμός τους είναι πάνω από 20.000 κατοίκους και εφόσον έχουν την ανάλογη οικονομική δυνατότητα.

Επίσης σύμφωνα με το Νόμο, οι θέσεις των ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών είναι ίσες με τον αριθμό των αντιδημάρχων σε Δήμους δε, με πληθυσμό κάτω των 20.000 που προέρχονται από συνένωση, οι θέσεις των αντιδημάρχων είναι τέσσερις και όχι πέντε.

Η μειοψηφία, τονίζει ότι ο πληθυσμός του Δήμου Αλμυρού είναι κάτω των 20.000 και ότι «τα οικονομικά του Δήμου δεν επιτρέπουν σπατάλες για πρόσληψη υμετέρων σε θέσεις Γενικού Γραμματέα, ιδιαιτέρου Γραμματέα Δημάρχου και ειδικών συμβούλων – συνεργατών Δημάρχου μετακλητών υπαλλήλων, ενώ απολύονται υπάλληλοι του Δήμου».

Προτείνουν δε, την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου και ειδικότερα των άρθρων 1 και 20 και την κατάργηση των θέσεων Γενικού Γραμματέα, ιδιαιτέρου Γραμματέα Δημάρχου. Τέλος, ζητούν να περιοριστούν σε τέσσερις οι θέσεις ειδικών συνεργατών Δημάρχου, ώστε ο Ο.Ε.Υ. να είναι σύμφωνος με το Νόμο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου