ΑΛΜΥΡΟΣ

Εργα του Δήμου Αλμυρού

εργα-του-δήμου-αλμυρού-707364

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αλμυρού Ευάγγελος Χατζηκυριάκος το απόγευμα της Δευτέρας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση του Υπουργού για έργα τα οποία είναι ενταγμένα ή είναι υπό ένταξη σε προγράμματα του Υπουργείου αρμοδιότητάς του, ενώ ακολούθησε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για θέματα που αφορούν στο δήμο Αλμυρού, με παράλληλες αναφορές στα οξύτατα προβλήματα που έχουν προκύψει στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αρχικά συζητήθηκε η πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Αλμυρού στην ΕΕΤΑΑ με τίτλο: ΑΝΑΔΕΙΞΗ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ «ΛΙΜΝΕΣ ΖΕΡΕΛΙΑ» – ΕΡΓΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, προϋπολογισμού 2.900.000 € η οποία αναμένεται να αξιολογηθεί. Στη συνέχεια ο κ. Χατζηκυριάκος παρουσίασε στον Υπουργό Εσωτερικών την πρόταση για ένταξη του έργου «Αποχέτευση ακαθάρτων Αμαλιάπολης», προϋπολογισμού 3.690.000 €, στο πλαίσιο του πρόσφατου εγγράφου της ΚΕΔΕ σύμφωνα με το οποίο κάθε Δήμος καλείται να υποβάλει ένα ώριμο και αναπτυξιακό έργο για άμεση δημοπράτηση. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος για το έργο αυτό έχει ληφθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων καθώς η περιοχή βρίσκεται εντός περιοχής μελέτης του έργου «Αποχέτευση ακαθάρτων Σούρπης» το οποίο είναι ήδη ενταγμένο στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Έχει ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη του προτεινόμενου έργου, καθώς επίσης έχει χωροθετηθεί το αντλιοστάσιο, που θα κατασκευαστεί εντός του οικισμού (σε δημοτική έκταση) και έχει εκπονηθεί γεωτεχνική μελέτη προκειμένου αυτό να κατασκευαστεί ορθά. Υπογράμμισε δε, ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας αλλά και πόθος ετών για την τοπική κοινωνία.

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηκυριάκος επισήμανε στον Υπουργό, πως ο Δήμος Αλμυρού προσπαθεί, με το ελάχιστο δυναμικό προσωπικό που διαθέτει πλέον, μέσα στις αντίξοες για την εποχή συνθήκες, να επιδιώκει την διεκδίκηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και την υποβολή ώριμων και τεκμηριωμένων προτάσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «βιώνουμε μια περίοδο υψίστης πολιτικής – οικονομικής και αξιακής κρίσης που έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμικά και λειτουργικά, στο όνομα μιας επικαλούμενης αυτοδιοικητικής αναδιάταξης και αναδιοργάνωσης και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια λήψης περιοριστικών μέτρων για τους Δήμους»

Αλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η επικείμενη αξιολόγηση Δομών και προσωπικού στους Δήμους, για το οποίο ο Δήμαρχος δήλωσε πως θα πρέπει να διασαφηνιστεί εάν θα ισχύσει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα εφαρμόσει την αξιολόγηση και που θα στοχεύει στην ουσιαστική αναδιοργάνωση των δομών και στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στην υλοποίηση προγραμμάτων, μελετών και έργων (κυρίως ΕΣΠΑ) που θα δώσουν στο Δήμο την αναπτυξιακή ώθηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας για στροφή στην ανάπτυξη που και το ίδιο το Υπουργείο επιθυμεί να προωθήσει.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Αλμυρού στη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου, καθώς υπάρχει αισθητή μείωση των εσόδων λόγω της αδυναμίας των δημοτών να ανταπεξέλθουν στις εισφορές τους, τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών προς τους Δήμους. Τέλος, τόνισε πως η κατακόρυφη μείωση των χρηματοδοτικών εργαλείων και της ΣΑΤΑ κατά 53% για το 2014, θα αποτελέσει τροχοπέδη για οποιοδήποτε προγραμματισμό θέλει να κάνει ο Δήμος Αλμυρού και θα οδηγήσει το σύνολο των τοπικών αυτοδιοικήσεων σε οικονομική καταστροφή με μαθηματική ακρίβεια.

Η συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Εσωτερικών ολοκληρώθηκε με αισιόδοξο τόνο από πλευράς του Υπουργού και με την πεποίθηση πως πολύ σύντομα θα μπορέσουν οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις να εισαχθούν σε ρυθμό ανάτασης και υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, ενώ ο Δήμαρχος τον ευχαρίστησε για τη συνάντησή τους, που όπως δήλωσε επιβεβαιώνει την καλή συνεργασία που έχουν πάντα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου