ΑΛΜΥΡΟΣ

Επιδρομή στην Οθρυ για άγριο τσάι και βότανα

επιδρομή-στην-οθρυ-για-άγριο-τσάι-και-β-720624

Εξαφανίζονται τα αρωματικά φυτά από τις βουνοπλαγιές καταγγέλλει η Εν Δράσει

Λεηλασία της Όθρυος από την αλόγιστη συλλογή άγριου τσαγιού του βουνού και βοτάνων, καταγγέλλει η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει». Αντί της συλλογής έως δύο κιλών κάθε χρόνο -όπως προβλέπεται από δασική διάταξη- τσουβάλια ανεβαίνουν άδεια και κατεβαίνουν γεμάτα με αρωματικά φυτά από την Όθρυ.

Μέχρι και αλλοδαποί έχουν επιστρατευτεί, όπως καταγγέλλει η Εν Δράσει, για τη συλλογή του άγριου τσαγιού που σε αρκετές περιπτώσεις εκριζώνεται για να μεταφυτευτεί αλλού.

Με επιστολή της προς τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, κ. Πόπη Γερακούδη, τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, τη Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας και το Δασαρχείο Αλμυρού, η Εν Δράσει, αναφέρεται στο χρονικό της καταστροφής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ότι του χρόνου τα βότανα στην Όρθυ θα είναι… δείγματα.

Η Εν Δράσει, επικαλείται απόφαση του Δασαρχείου Αλμυρού, σύμφωνα με την οποία ορίζονται ρητώς τα εξής:

«Επιτρέπεται η συλλογή, την εποχή της ανθοφορίας – ωρίμανσης, η κοπή του στελέχους -απαγορευμένης της εκρίζωσης- ειδών του φυτού δυόσμος, θυμάρι, μελισσόχορτο, μέντα, ρίγανη, σιδερίτη ή τσάι του βουνού ή ελληνικό τσάι, σκορπίδι, σπιθόχορτο, σπληνόχορτο. Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής των παραπάνω ειδών ανέρχεται μέχρι του ποσού του ½ κιλού κατ’ άτομο την ημέρα και μέχρι δύο κιλά συνολικά του χρόνου. Απαγορεύεται η συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας χωρίς άδεια του Δασαρχείου Αλμυρού».

Σύμφωνα με την Εν Δράσει, το Δασαρχείο Αλμυρού, δεν έχει εκδώσει καμία άδεια για συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας. Παρ’ όλα αυτά «τα τσουβάλια με το τσάι πάνε και έρχονται… καθημερινά και το Δασαρχείο (στο οποίο υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι, δασοφύλακες, εννέα αγροφύλακες…) αγρόν ηγόραζε περί προστασίας!»

Μάλιστα για τη συλλογή του τσαγιού, φαίνεται να έχουν επιστρατευτεί μέχρι και αλλοδαποί. Απεριόριστα κιλά τσαγιού, «εξαφανίζονται» από την Όθρυ προκειμένου στη συνέχεια να πουληθούν, ενώ κάποιοι τα εκριζώνουν προκειμένου να τα μεταφυτεύσουν. «Ό, τι απομένει δε από αυτή την επιδρομή, αποτελειώνεται από τα ζώα που ανεξέλικτα βόσκουν σ’ όλο το βουνό», τονίζει η Εν Δράσει, ζητώντας άμεση παρέμβαση της κ. Γερακούδη προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την προστασία της χλωρίδας στην Όθρυ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου