ΑΛΜΥΡΟΣ

Ποδήλατα σε… γραμμές τρένου

ποδήλατα-σε-γραμμές-τρένου-726763

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΟΥΡΙ

Το δραιζινοποδήλατο, μια καινοτόμος κατασκευή, θα εγκαινιαστεί αύριο Κυριακή στις 6:30 το απόγευμα στο Δάσος Κουρί από την Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει» σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού.

Το δραιζινοποδήλατο, πήρε την ονομασία του από την δραιζίνα, το όχημα με το οποίο μετακινούνταν παλιά οι εργάτες πάνω στις ράγες. Πρόκειται για μια κατασκευή με δύο ποδήλατα, τα οποία κινούνται δίπλα-δίπλα πάνω στην εγκαταλελειμμένη γραμμή του τρένου, που υπάρχει μέσα στο δάσος Κουρί.

Η διαδρομή που ακολουθούν τα …δίδυμα ποδήλατα πάνω στις γραμμές είναι περίπου ενός χιλιομέτρου περιμετρικά από τις λίμνες του δάσους. Παρόμοιου είδους κατασκευές είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες σε ευρωπαϊκές χώρες, όμως, στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστες.

Την ιδέα για την υλοποίηση της κατασκευής είχε μέλος της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει». Η ιδέα έγινε πράξη, με πρωτοβουλία του πρόεδρου της «Εν Δράσει». Η καινοτόμος κατασκευή κόστισε συνολικά 250 ευρώ. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να ενωθούν τα δύο ποδήλατα με σιδερένιες σωλήνες και έπειτα να σταθεροποιηθούν οι ρόδες και τα τιμόνια πάνω στις γραμμές.

Το κόστος αφορούσε μόνο στην αγορά δύο καινούργιων ποδηλάτων. Σκοπός του δραιζινοποδήλατου είναι να χρησιμοποιείται για την περιήγηση στο Δάσος Κουρί. Ο πρόεδρος της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας «Εν Δράσει» Χρήστος Καραζούπης ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «με τα δύο δραιζινοποδήλατα που κατασκευάστηκαν και κινούνται πάνω στις γραμμές του τρένου, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν το γύρο των λιμνών στο Δάσος Κουρί».

Ο Δήμος Αλμυρού, σύμφωνα με τον κ. Καραζούπη, εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη δράση και εξέφρασε την πρόθεση στο άμεσο μέλλον να τοποθετήσει πάνω στη γραμμή ακόμη δύο ποδήλατα για την ξενάγηση των επισκεπτών.

Αύριο, μετά τα εγκαίνια του δραιζινοποδήλατου, θα προβληθούν φωτογραφίες και βίντεο για την Όθρυ, τις Λίμνες και τη Μαγούλα Ζερέλια και θα ακολουθήσει συζήτηση με ομιλητές την Αρχαιολόγο Αθανασία Κιάκου και τον Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο Κώστα Γιαννούχο. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με μουσική αναδρομή, με τον Γιώργο Αποστολόπουλο και τους Retrio.

Οι διοργανωτές, μέσα από την εκδήλωση, επιδιώκουν να αναδείξουν την προσπάθεια του Δήμου Αλμυρού και της Εν Δράσει, για την παραπέρα ανάδειξη και την αξιοποίηση των λιμνών και της Μαγούλας Ζερέλια, που παρουσιάζουν ένα τεράστιο περιβαλλοντικό, αρχαιολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου