ΑΛΜΥΡΟΣ

Βεβήλωσαν αρχαία τοποθεσία στο Νεοχωράκι Αλμυρού

βεβήλωσαν-αρχαία-τοποθεσία-στο-νεοχω-789069

Κυνηγοί θησαυρού χτύπησαν στο Νεοχωράκι, προκαλώντας ζημιά σε αρχαίες πλάκες στη θέση Γκαμήλα σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρακίου στην ιστοσελίδα του.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Συλλόγου:

Μετά από επιτόπια έρευνα στην Γκαμήλα, αυτό που αντικρίσαμε μας άφησε άφωνους, όλες μα όλες οι πλάκες αναποδογυρισμένες, ενώ αρκετές είχαν μετακινηθεί αρκετά μέτρα μακριά προς την παρακείμενη ρεματιά.

Η όλη καταστροφή έγινε στην αρχή της περασμένης εβδομάδας και σίγουρα με τη βοήθεια μηχανήματος λόγω του βάρους των πλακών αλλά το μαρτυρούν και τα σημάδια (γδάρσιμο, σπάσιμο κλαδιών) στους γύρω θάμνους.

Παρόλα αυτά ίχνη από τα κλασικά λάστιχα τρακτέρ ή σκαπτικού μηχανήματος δεν υπάρχουν. Αν και το χώμα είναι ανακατεμένο επιφανειακά, πλην μιας κοιλότητας μικρού βάθους δεν υπάρχουν ίχνη σκαψίματος. Με βάση τα παραπάνω παραμένει μυστήριο κατά πόσο την βεβήλωση την έκαναν χρυσοθήρες ή κάποιοι που απλώς ήθελαν να πάρουν τις πλάκες και για κάποιο λόγο δεν τις πήραν.

Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η όλη καταστροφή έγινε μάλλον από ερασιτέχνες. Αυτό βέβαια θα φανεί σύντομα καθώς ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον και ειδικά στο Γιντζέκι που αργά ή γρήγορα όλα μαθαίνονται.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως στην πράξη τους οδήγησε η άγνοια τους για την ιστορική και αρχαιολογική αξία του μνημείου. Και μπορεί για αυτούς οι μερικές πέτρες αραδιασμένες στην σειρά να μην σήμαινε τίποτα, για εμάς όμως τους Νεοχωρακιώτες που μεγαλώσαμε ακούγοντας ιστορίες από τους παππούδες μας για τον αρχαίο ναό στην Γκαμήλα η συναισθηματική αξία μεγάλη και οι πέτρινες πλάκες, τα αποκαλούμενα μάρμαρα ήταν και θα είναι ένα αναπόσπαστο συνδετικό κομμάτι με τους προγόνους μας .
Δεν θα γίνει λεπτομερής αναφορά στο τι μπορεί να ήταν πριν χιλιάδες χρόνια αυτές οι πέτρινες πλάκες, τα αυτονόητα θα προσπαθήσουμε να τα αποδείξουμε αναλυτικά κάποια άλλη πιο κατάλληλη στιγμή, άλλωστε είναι γνωστά στους περισσότερους κατοίκους της περιοχής. Το μόνο που θα αναφέρουμε είναι πως αν ήξεραν οι ανεγκέφαλοι τι ακριβώς λατρευόταν εκεί στην αρχαιότητα όχι μόνο δεν θα βεβήλωναν, άλλα ούτε πέτρα δεν θα ακουμπούσαν.
Είναι κρίμα σαν νεοέλληνες να είμαστε τόσο ανάξιοι των προγόνων μας που όχι μόνο δεν είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε ή έστω να διαφυλάξουμε ότι κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, μα με περισσή αλαζονεία δεν διστάζουμε να καταστρέψουμε μνημεία που κατάφεραν να επιζήσουν αιώνες, για χάρη του μαμωνά ή ακόμη χειρότερα για χάρη μιας άρτια διακοσμημένης αυλής.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κτηνοτρόφων εδώ και μήνες είχε κάνει φτερά μια πλάκα, η πιο χαρακτηριστική γιατί είχε ένα βαθούλωμα στο πάνω μέρος. Το πιο πιθανό να στέκει λίγο δίπλα από σταθερή ψησταριά (Μπάρμπεκιου) αποτελώντας διακοσμητικό στοιχείο και μέσο επίδειξης σε αυλή νεόπλουτου νεοέλληνα.
Δεν είμαστε αρμόδιοι να γνωρίζουμε την αρχαιολογική αξία των πλακών, άλλα με ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο βρήκαμε τις ποινικές κυρώσεις πουπροβλέπει ο νόμος για το οτιδήποτε έχει να κάνει με αρχαία, παραθέτουμε τον υπερσύνδεσμοπου καλά θα ήταν να τις μελετήσουν επίδοξοι βέβηλοι.
Όλες αυτές οι κατάπτυστες ενέργειες μας βρίσκουν παντελώς αντίθετους τις καταδικάζουμε και ευχόμαστε να είναι οι τελευταίες.
Δυο εικόνες ……….. χιλιάδες λέξεις
Μάρμαρα πριν τη βεβήλωση
Μάρμαρα μετά τη βεβήλωση
Η πλάκα που έκανε φτερά τον περασμένο χειμώνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου