ΑΛΜΥΡΟΣ

Προσπάθεια για τη διάσωση ιστορικών αρχείων από το Δήμο Αλμυρού

προσπάθεια-για-τη-διάσωση-ιστορικών-α-715828

Σε επιχείρηση διάσωσης και ανάδειξης των αρχείων των Δημοτικών Συμβουλίων και άλλων εγγράφων όλων των παλιών Δήμων που συναποτελούν τον ενιαίο Δήμο Αλμυρού έχει αποδοθεί το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου.

Πιο συγκεκριμένα υπάλληλοι του Δήμου Αλμυρού έχουν μεταφέρει τμήμα του αρχείου του τέως Δήμου Σούρπης στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού όπου επιχειρείται μία πρώτη καταγραφή του.

Ο Αντιδήμαρχος Αλμυρού και πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου, Δημήτρης Τσούτσας δήλωσε σχετικά: «Πράγματι έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση διάσωσης και ανάδειξης των αρχείων των παλαιών Δήμων που αποτελούν τον νέο Δήμο Αλμυρού. Ξεκινήσαμε από τον παλιό Δήμο Σούρπης, αλλά δυστυχώς ότι έγγραφο βρήκαμε ήταν μετά το 1950 λόγω καταστροφών κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Επίσης στο κοινοτικό κατάστημα Αγ. Τριάδος όπου φυλασσόταν μέρος του αρχείου υπήρξαν πλημμύρες κατά το παρελθόν και δυστυχώς καταστράφηκε αρκετό αρχειακό υλικό. Μεγάλη ζημιά έχει κάνει και η υγρασία όλα αυτά τα χρόνια βεβαίως. Κάνουμε μία προσπάθεια διάσωσης γιατί από τις αποφάσεις των παλιών συμβουλίων μαθαίνουμε την ιστορία κάθε τόπου, γνωστά και άγνωστα γεγονότα.

Θα συνεχίσουμε με τον τέως Δήμο Πτελεού όπου και εκεί όπως ξέρω δυστυχώς έχουν καταστραφεί αρκετά έγγραφα ιδίως τα πολύ παλαιά. Το αρχείο που παλιού Δήμου Αλμυρού είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, χάρη σε μία πρωτοβουλία του παλιού Ιδρύματος Τεκμηρίωσης. Θα ήθελα τέλος να σημειώσω και την συμπαράσταση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζηδημητρίου σε όλη αυτή τη σημαντική προσπάθεια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου