ΑΛΜΥΡΟΣ

Πολλές επιχειρήσεις σε οριακό σημείο

πολλές-επιχειρήσεις-σε-οριακό-σημείο-6838

Δεν φαίνεται να επαληθεύτηκαν οι αρχικές προσδοκίες των εμπόρων του Αλμυρού για την τόνωση της αγοραστικής κίνησης στην αγορά με την ευκαιρία των χειμερινών εκπτώσεων. Οι καταναλωτές εμφανίστηκαν εξαιρετικά διστακτικοί και θα παραμείνουν έτσι, όσο το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον παραμένει ρευστό, τονίζουν οι άνθρωποι του χώρου.

Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες σε επίπεδο τζίρου περί το 20%-30% στην εμπορική αγορά του Αλμυρού, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα καταστήματα πάντως ξεκίνησαν πολύ δυναμικά την περίοδο, προχωρώντας σε μειώσεις τιμών μέχρι και 70%, προκειμένου να δελεάσουν τους αγοραστές και να περιορίσουν τον όγκο των αποθεμάτων τους.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλμυρού κ. Δημήτρης Καλλές, οι καταναλωτές ζορίζονται πραγματικά και δεν έχουν την δυνατότητα για αγορές ακόμη και αν οι τιμές τους είναι πάρα πολύ χαμηλές.

Η περίοδος των εκπτώσεων, όπως αναφέρουν δεν κατάφερε να δώσει «ανάσα» στην αγορά. Η έλλειψη ρευστότητας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής ενώ από την άλλη πλευρά, τα λειτουργικά έξοδα των καταστημάτων αυξάνονται διαρκώς.

Οι περισσότεροι έμποροι, είναι αλήθεια, δεν είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην περίοδο αυτή των εκπτώσεων, καθώς διέβλεπαν ότι αυτό που λείπει από τους καταναλωτές δεν είναι πια η απαραίτητη ψυχολογία αλλά τα χρήματα ακόμη και για τα απαραίτητα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλμυρού κ. Δημήτρης Καλλές, αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι οι εκπτώσεις ξεκίνησαν θετικά την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια παρατηρήθηκε μια καθίζηση που απογοήτευσε τους επιχειρηματίες. «Πολλοί συνάδερφοι μου κατέγραψαν σε σύγκριση με πέρυσι πτώση του τζίρου γύρω στο 30 με 40%. Παρότι είχαμε πάρα πολύ καλά ποσοστά εκπτώσεων η οικονομική στενότητα του κόσμου δεν του επιτρέπει να κάνει ούτε τις βασικές αγορές».

Στο συνέχεια τονίζει ότι ήδη αρκετές επιχειρήσεις στην περιοχή βρίσκονται σε οριακό σημείο αφού δυσκολεύονται να πληρώσουν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης. Χαρακτηριστικά αναφέρει «συνεχώς έχουμε αυξήσεις στη ΔΕΗ, στο ΤΕΒΕ, στα ενοίκια και επιπλέον έχουμε και τα χαράτσια, από την άλλη πλευρά τα έσοδα μας συνεχώς μειώνονται, πώς να επιβιώσουμε λοιπόν», καταλήγει ο κ. Καλλές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου