ΑΛΜΥΡΟΣ

Σφιχτός ο προϋπολογισμός

σφιχτός-ο-προϋπολογισμός-37879

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2013 από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού, που συνεδρίασε προχθές, συζητώντας μεταξύ άλλων και το τεχνικό πρόγραμμα. Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 15.600.000 ευρώ και ψηφίστηκε με 16 ψήφους υπέρ και 10 ψήφους κατά. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φώτης Χατζηδημητρίου αναφέρει ότι «είναι ο πιο πραγματικός προϋπολογισμός που έχει συνταχθεί στον Δήμο Αλμυρού τα τελευταία χρόνια και είναι απολύτως ισοσκελισμένος και εφικτός».

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών – Διοικητικών και Προγραμματισμού του Δήμου Αλμυρού κ. Τσαμπήρας, ανέφερε ότι «ο προϋπολογισμός του Δήμου Αλμυρού συνάδει με την οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, αποτυπώνει με ευκρίνεια το πραγματικό μέγεθος των υποχρεώσεων του Δήμου και δεν εμφανίζει υπερεκτιμημένα έσοδα που δεν θα εισπραχθούν». Παράλληλα ο ίδιος επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά συντάχθηκε με βάση τα εισπραχθέντα έσοδά του, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια οι προϋπολογισμοί συντάσσονταν με βάση τα βεβαιωθέντα έσοδα».

Αναλύοντας τα αριθμητικά δεδομένα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αλμυρού τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός του 2013 έρχεται να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία και το επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου, σύμφωνα με το αναλυτικό Ετήσιο Πρόγραμμα δράσης που με το αντίστοιχο Τεχνικό Πρόγραμμα, εξειδικεύουν το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου». Όπως εξήγησε μάλιστα, αναλύοντας τα επιμέρους δεδομένα, «δεν συμπεριλαμβάνονται τα μεγάλα έργα του Δήμου τα οποία έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στο στάδιο δημοπράτησης». Δηλαδή, η Λιμνοδεξαμενή Ξηριά η οποία δημοπρατήθηκε χθες, συνολικού ύψους 21.500.000 ευρώ, τα δίκτυα αποχέτευσης Σούρπης – Αγ. Τριάδας ύψους 11.000.000 ευρώ, η οποία έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η δημοπράτηση από το ΕΠΕΡΑ, η βιοκλιματική ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Αλμυρού και των πέριξ αυτής δρόμων ύψους 5.000.000 ευρώ, της οποίας τα τεύχη δημοπράτησης θα αποσταλούν στο ΚΑΠΕ εντός Φεβρουαρίου και η προμήθεια και εγκατάσταση τηλεμετρικού συστήματος διαχείρισης και ελέγχου διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου ύψους 3.300.000 ευρώ, που ο διαγωνισμός έγινε την περασμένη Παρασκευή.

Η μείζονα μειοψηφία καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2013 κι όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της παράταξης κ. Βούλγαρης «καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό διότι δεν είναι σύμφωνος με την κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε περί του τρόπου σύνταξης του προϋπολογισμού, η οποία επιβάλει την σύνταξή του με βάση τα εισπραχθέντα του προηγουμένου έτους και όχι τα βεβαιωθέντα έσοδα». Κατά συνέπεια ο κ. Βούλγαρης εκτιμά ότι «ο προϋπολογισμός δεν είναι πραγματικός ως αναφορά τα έσοδα, γιατί το προϋπολογιζόμενο ποσό δεν είναι δυνατόν να εισπραχθεί από το Δήμο».

Στο Δήμο Σκοπέλου

Στο μεταξύ, συνεδρίασε προχθές και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σκοπέλου, με βασικό θέμα τον προϋπολογισμό και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης. Ο προϋπολογισμός του 2013 για τον Δήμο Σκοπέλου ανέρχεται στο ποσό των 7.460.000 ευρώ και όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Γιώργος Μιχελής «έχουμε εντάξει τα έργα και το ποσό που θα λάβουμε από το Υπουργείο για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών». Ο ίδιος κάνει λόγο για «έναν πολύ σφιχτό και λειτουργικό προϋπολογισμό, ο οποίος είναι υλοποιήσιμος». Παράλληλα το πρόγραμμα δράσης του Δήμου είναι προσαρμοσμένο στον προϋπολογισμό κι όπως υπογραμμίζει ο κ. Μιχελής «στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και να ολοκληρωθούν τα έργα που είναι σε εξέλιξη».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου