ΑΛΜΥΡΟΣ

Καμία αποζημίωση στους βαμβακοκαλλιεργητές

καμία-αποζημίωση-στους-βαμβακοκαλλι-77924

Φρούδες αποδείχθηκαν οι ελπίδες για τους βαμβακοκαλλιεργητές του Αλμυρού σχετικά με τη χορήγηση ενισχύσεων μέσω ΠΣΕΣ για τις εκτεταμένες ζημίες που είχαν υποστεί στις καλλιέργειές τους από το πράσινο σκουλήκι το 2010. Ωστόσο το ζητούμενο για τους βαμβακοκαλλιεργητές της περιοχής είναι να δουν τι μπορούν να κάνουν ώστε να αποτραπούν ανάλογες ζημίες στις καλλιέργειές τους στο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα το 2010 οι βαμβακοκαλλιέργειες του Αλμυρού είχαν υποστεί εκτεταμένες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι. Μεγάλες ευθύνες από τους αγρότες για τις ζημιές των καλλιεργειών του 2010 αποδίδονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς είχαν απαγορευτεί πολλά φάρμακα για το πράσινο σκουλήκι και δεν υπήρχαν στην αγορά τα κατάλληλα φάρμακα για ψεκασμούς, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειές τους να μείνουν εκτεθειμένες στο πράσινο σκουλήκι.

«Οι αγρότες που είχαν υποστεί μεγάλες ζημίες στις βαμβακοκαλλιέργειές τους ήλπιζαν σε αυτές τις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΣ, αλλά δυστυχώς δεν εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα αυτό που πρέπει να δούμε είναι τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμυρού κ. Δημήτρης Νανάς.

Να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ για τις αποζημιώσεις από βροχοπτώσεις και πράσινο σκουλήκι με σκοπό τη λήψη αποφάσεων υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων ως προς την υλοποίηση του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων του 2010.

Το πρόγραμμα αφορά στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν τόσο από θεομηνίες (πλημμύρες, κατολισθήσεις) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις, παγετό), όσο και από ασθένειες (πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι) ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2010.

Στη σύσκεψη, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θεόδωρος Σαρρής παρουσίασε την οριστική απάντηση που εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα για το πράσινο σκουλήκι δεν μπορεί να εγκριθεί ως Κρατική Ενίσχυση, βάσει του Άρθρου 11. Και αυτό επειδή, σύμφωνα με την Επιτροπή, το πράσινο σκουλήκι, όπως προκύπτει από την υποβληθείσα μελέτη, προϋπήρχε της βροχόπτωσης και δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός του ποσοστού της ζημιάς από πράσινο σκουλήκι πριν τη βροχόπτωση και μετά. Κατόπιν τούτων και δεδομένων των συμπερασμάτων των δύο προηγούμενων συναντήσεων εργασίας στον ΕΛΓΑ αποφασίστηκαν να αποσταλεί άμεσα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία αιτούμεθα την έγκριση του ανωτέρω προγράμματος χωρίς όμως τη συμπερίληψη του τμήματος που αφορά στο πράσινο σκουλήκι αλλά και να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας με αντικείμενο την κατάθεση πρότασης κανονιστικού πλαισίου για την παροχή ενισχύσεων που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση νόσων ζώων και φυτών και την προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του πράσινου σκουληκιού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου