ΑΛΜΥΡΟΣ

Είπαν όχι στην υποβάθμιση

είπαν-όχι-στην-υποβάθμιση-161011

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον Αλμυρό το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την οικονομική και κοινωνική κρίση που πλήττει την χώρα, αλλά και σε τοπικό επίπεδο για την υποβάθμιση δημόσιων Υπηρεσιών στην περιοχή του Αλμυρού. Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα. αφού μετείχαν σε αυτό τα σχολεία όλης της περιοχής και όλων των βαθμίδων, οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, ο Εμπορικός Σύλλογος αλλά και πολλοί άλλοι τοπικοί φορείς και Σύλλογοι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Το συλλαλητήριο έγινε στην κεντρική πλατεία του Αλμυρού και ο στόχος ήταν οι δημότες του Αλμυρού να δείξουν ότι δεν μένουν απαθείς απέναντι σε όσα πλήττουν το παρόν και υποθηκεύουν το μέλλον τους.

Τις ομιλίες του συλλαλητηρίου άνοιξαν δύο κοριτσάκια του Δημοτικού, τα οποία διάβασαν δυο επιστολές, στις οποίες διατύπωναν με απλά λόγια όσα τους προβληματίζουν στο Δήμο Αλμυρού σχετικά με το κλείσιμο Δημόσιων Υπηρεσιών.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Αλμυρού κ. Δημήτρης Καλλές ανέφερε ότι η σημερινή μέρα μπορεί να αποδειχτεί πολύ σημαντική στην προσπάθεια που κάνουν όλοι να κρατηθούν ζωντανοί και να κρατήσουν και όρθιο τον τόπο: «Τα δυσβάσταχτα συνεχιζόμενα μέτρα που έχουν οδηγήσει τους πολίτες στην εξαθλίωση πλήττουν και τον κλάδο των εμπόρων και επαγγελματιών με συνέπεια την ερήμωση της αγοράς. Καθημερινά βιώνουμε την πτώση της αγοραστικής κίνησης και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται συνεχώς η αγορά του Αλμυρού, να αυξάνεται δραματικά η ανεργία και αν υποβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών του Αλμυρού. Η υποβάθμιση του τόπου μας ολοκληρώνεται με το κλείσιμο των Κοινωνικών Φορέων και των Φορέων Υγείας που επιχειρεί το Κράτος», τόνισε ο κ. Καλλές.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Χρήστος Βούλγαρης επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ο οποίος ανέφερε ότι ολοένα και πληθαίνουν οι συμπολίτες που δεν εξασφαλίζουν ούτε το ψωμί των παιδιών τους, που δεν έχουν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη αλλά και το γεγονός ότι πολλά παιδιά δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές του. Μάλιστα επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Είναι στο χέρι μας να κινητοποιήσουμε εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις, τις συλλογικότητες, αλλά και τους απλούς πολίτες, ώστε να υπογράψουμε το δικό μας «μνημόνιο». Μια συμφωνία που θα βάζει μπροστά τις ανάγκες, την ευαισθησία και την κρίση των δημοτών. Ένα είδος Δημοτικού Κοινωνικού Συμβολαίου που θα ανοίξει έναν νέο κύκλο ανάπτυξης του Δήμου Αλμυρού», κατέληξε ο κ. Βούλγαρης.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε και ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, τονίζοντας ότι σήμερα βιώνουμε τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 40 ετών, τις συνέπειες της οποίας πληρώνει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος, ο αγρότης και ο επαγγελματίας, η νεολαία και γενικότερα το σύνολο της κοινωνίας: «Είναι πλέον φανερό ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη, στόχος τους είναι η κατάλυση του κοινωνικού κράτους, οι μεγάλες περικοπές σε υγεία, παιδεία και κοινωνικά επιδόματα είναι γεγονός το οποίο θα ενταθεί», ανέφερε ο Δήμαρχος, που προέτρεψε τους δημότες να αντισταθούν μαζικά και να βροντοφωνάξουν ότι για την κρίση πρέπει να πληρώσουν εκείνοι που ευθύνονται και όχι ο εργαζόμενος λαός τα παιδιά.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηκυριάκος επεσήμανε: «Διεκδικούμε άμεσα μέτρα στήριξης της απασχόλησης και ιδιαίτερα των νέων στους οποίους η ανεργία φτάνει το 50%, χωρίς βέβαια να υπολογίζεται ως άνεργος ο νέος επιστήμονας που καλείται να δουλέψει με λιγότερα από 600 ευρώ το μήνα, καθώς και άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών. Μία γενναία και οριστική απόφαση για προκαταβολή των επιδοτήσεων θα ανακουφίσει σημαντικά τον αγροτικό μας κόσμο, καλύπτοντας μέρος του υψηλού κόστους παραγωγής τους ειδικά αυτή την εποχή, που πολλοί γεωργοί μας πρέπει να προμηθευτούν αγροτικά εφόδια», ανέφερε ο κ. Χατζηκυριάκος, εκτιμώντας ότι η προκαταβολή των ενισχύσεων θα αποτελέσει μία αναγκαία ένεση ρευστότητας για πολλές επαγγελματικές ομάδες που συναλλάσσονται σε επίπεδο αγαθών και Υπηρεσιών με τον αγροτικό κόσμο.
Τέλος, ανέφερε ότι διεκδικήσεις είναι η δίκαιη φορολόγηση των επαγγελματοβιοτεχνών – και όχι στην φοροληστεία του 35% από το πρώτο ευρώ – που θα οδηγήσει στο κλείσιμο την πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων που έχουν απομείνει και θα αυξήσει περισσότερο την ανεργία και η υλοποίηση των μεγάλων και μικρών έργων που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Αλμυρού και θα δώσουν πνοή στην περιοχή.
Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία προς το Κέντρο Υγείας Αλμυρού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου