ΑΛΜΥΡΟΣ

Δημοπρατείται η λιμνοδεξαμενή Ξηριά

δημοπρατείται-η-λιμνοδεξαμενή-ξηριά-232296

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να δημοπρατηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το έργο κατασκευής της λιμνοδεξαμενής Ξηριά στον Αλμυρό, σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε ο Δήμαρχος Αλμυρού.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηκυριάκος πρόκειται να μεταβεί τη Τρίτη στην Αθήνα και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να παραδώσει ορισμένα συπληρωματικά στοιχεία, τα οποία αφορούν απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την κατασκευή του έργου.

Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 16,5 εκ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο "Αλ. Μπαλτατζής". Να αναφερθεί ότι η έκταση που έχει επιλεγεί για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής, βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. δυτικά της Ευξεινούπολης. Το κυρίως έργο θα περιλαμβάνει φράγμα υδροληψίας κατά μήκος του "Ξηριά", αγωγούς μεταφοράς νερού από το φράγμα υδροληψίας μέχρι τη λιμνοδεξαμενή με ενδιάμεσο σταθμό μια δεξαμενή καθίζησης μικρότερων διαστάσεων. Επίσης, η λιμνοδεξαμενή θα είναι διαστάσεων 600 Χ 600 μέτρα και η χωριτηκότητά της υπολογίζεαι περίπου στα 4 εκ. κυβικά μέτρα νερού.

Προβλέπεται ακόμη η κατασκευή υπερχειλιστή και κατάλληλης διώρυγας όδευσης από το χείμαρρο. Επιπλέον, στη φάση μελέτης εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής αρδευτικών και υδρευτικών αυλάκων με σκοπό την εξυπηρέτηση άρδευσης παρακέιμενων εκτάσεων. Υπολογίζεται ότι η αρδευτική δυνατότητα είναι ικανή να καλύψει 7.000 στρέμματα της περιοχής, καθώς επίσης και υδρευτικές ανάγκες του Δήμου Αλμυρού μετά από κατάλληλη επεξεργασία.

Η υλοποίηση του έργου θα εξασφαλίζει αρδευτικό νερό σε μια περιοχή που παρουσιάχει έντονα σημεία κόπωσης του υδροφόρου ορίζοντα, με ορατό κίνδυνο την υφαλμύρωση των αντλούμενων υδάτων. Το έργο θα αποτρέψει τον κίνδυνο ερημοποίησης και θα μειώσει τα μεγάλα έξοδα των παραγωγών της περιοχής.

Από τη στιγμή που το έργο δημοπρατηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει προθεσμία 52 ημερών για την υποβολή φακέλων προσφορών από εργολήπτριες εταιρίες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους για την ανάδειξη αναδόχου. Εκτιμάται πως αν δεν προκύψουν προβλήματα με ενστάσεις, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αναδειχθεί κι εγκατασταθεί ο ανάδοχος του έργου για την έναρξη των εργασιών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου