ΑΛΜΥΡΟΣ

Σχολείο ελληνικής και αλβανικής γλώσσας

σχολείο-ελληνικής-και-αλβανικής-γλώσ-256537

Τη δημιουργία σχολείου ελληνικής και αλβανικής γλώσσας το οποίο θα λειτουργήσει με την εθελοντική εργασία εκπαιδευτικών προωθεί στον Αλμυρό το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, ενώ η δράση μπορεί να χρηματοδοτηθεί και μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή στην περιοχή διαβιώνουν περισσότεροι από 2.000 αλλοδαποί με τον αριθμό να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, αν συμπεριλάβει κανείς σε αυτούς και τους παράνομους μετανάστες.

Η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι σε συνεδρίαση του Συμβουλίου και προβλέπει την εκμάθηση της ελληνικής και της αλβανικής γλώσσας σε Αλβανόπουλα καθώς πολλές οικογένειες μεταναστών έχουν γεννήσει στην Ελλάδα τα παιδιά τους με αποτέλεσμα αυτά να μιλούν άπταιστα ελληνικά αλλά συγχρόνως να δυσκολεύονται στην… υποτιθέμενη πια μητρική τους γλώσσα τα Αλβανικά.

Σύμφωνα με τον Φώτη Χατζηδημητρίου, Πρόεδρο του Συμβουλίου, προϋπόθεση είναι να βρεθεί και να παραχωρηθεί από το Δήμο ή από κάποιον άλλο φορέα χώρος για να λειτουργήσει το σχολείο, καθώς επίσης και εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα δεχθούν να κάνουν μάθημα σε αυτά τα παιδιά σε εθελοντική βάση. Ο ίδιος ωστόσο επεσήμανε πως εξετάζεται και η δυνατότητα χρηματοδότησης της δράσης μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στις συζητήσεις που έχουμε κάνει εξετάζουμε όλες τις προοπτικές και τις δυνατότητες. Αυτή τη στιγμή η λύση θα δοθεί και το σχολείο θα λειτουργήσει αν βρεθούν εκπαιδευτικοί Έλληνες και Αλβανοί να εργαστούν σε εθελοντική βάση έως ότου να δούμε αν υπάρχει κάποια δυνατότητα χρηματοδοότησης» τονίζει ο κ. Χατζηδημητρίου.

Εν τω μεταξύ όλα τα μέλη του Συμβουλίου δηλώνουν θετικοί στην δημιουργία και λειτουργία του σχολείου καθώς επίσης και βέβαιοι πως οι αλλοδαποί θα ανταποκριθούν σε αυτή τη δράση.

Άλλωστε οι μετανάστες χαρακτηρίζουν αναγκαιότητα να μάθουν τα Αλβανόπουλα την μητρική τους γλώσσα καθώς επειδή γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα ναι μεν ξέρουν ελληνικά αλλά όχι και αλβανικά. «Πρέπει και οι μετανάστες να υπερασπιστούν την μητρική τους γλώσσα. Να ξέρουν τα παιδιά τους να μιλάνε την γλώσσα της πατρίδας τους. Τώρα ξέρουν ελληνικά αλλά όχι και αλβανικά. Πηγαίνουν πίσω στην Αλβανία στους παππούδες και τις γιαγιάδες και δεν μπορούν να συνεννοηθούν και είναι περιστατικά που συνεχώς μας μεταφέρουν τα μέλη στο Συμβούλιο», σημειώνει ο κ. Χατζηδημητρίου.

Εν τω μεταξύ πλέον οι περισσότεροι αλλοδαποί στον Αλμυρό νιώθουν πλήρως αφομοιωμένοι από την τοπική κοινωνία, ενώ όπως σημειώνει ο Πρόεδρος τα περισσότερα περιστατικά κλοπών και προβλημάτων που σημειώνονται προκαλούνται από αλλοδαπούς άλλων περιοχών. Οι μετανάστες στον Αλμυρό έχουν χρόνια και νιώθουν ότι εδώ είναι το σπίτι και ο τόπος τους.

Την ίδια στιγμή και μετά και την συνένωση των Δήμων οι αριθμοί για άδειες διαμονής εκτοξεύτηκαν και πρέπει να τονιστεί ότι ήδη στην περιοχή διαβιώνουν 2.000 περίπου μετανάστες χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι παράνομοι.

Μετανάστες για δεύτερη φορά

Στον αντίποδα αυτών που επιμένουν να μένουν στον Αλμυρό δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν για δεύτερη φορά να γίνουν μετανάστες. «Δουλειά δεν υπάρχει. Πολύ λίγα πράγματα», λένε οι περισσότεροι και προσθέτουν πως «πολλοί φεύγουν να πάνε είτε πίσω στην Αλβανία είτε σε άλλη χώρα για να βρούνε δουλειά. Πώς αλλιώς να ζήσουν το σπίτι και την οικογένειά τους;».

Για τη δυσκολία του να αλλάξουν «σπίτι» για ακόμη μια φορά μίλησε και ο κ. Χατζηδημητρίου, ο οποίος σημείωσε πως «είναι δύσκολο να πρέπει να πάρεις για ακόμη μια φορά την οικογένειά σου και να την πας να μείνεις σε ένα άλλο μέρος. Και όπως είπαμε πολλά παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα. Δεν την ξέρουν την Αλβανία ή άλλες χώρες και η αλλαγή για τα παιδιά είναι πολύ δύσκολη και μεγάλη».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου