ΑΛΜΥΡΟΣ

Επιμένουμε στους νόμους, όχι στη διαχείριση

επιμένουμε-στους-νόμους-όχι-στη-διαχε-278387

Ο Χρήστος Καραζούπης μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα Τοπικά Σχέδια Ανάπτυξης

Ο Χρήστος Καραζούπης, Πρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων ΜΚΟ Αλμυρού και Αντιπρόεδρος Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει», «δίνει εξηγήσεις» για τα Τοπικά Σχέδια Ανάπτυξης (ΤΟΠΣΑ) και την έντονη διαμάχη που προέκυψε μεταξύ των Συλλόγων ΜΚΟ και του Δήμου, απαντά δε στο γιατί επιμένουν να είναι οι διαχειριστές των προγραμμάτων.

Εξηγείστε μας, τι είναι τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ;

Τα ΤΟΠΣΑ είναι προγράμματα και χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να διαχέονται στους πολίτες της μέσω των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Αποτελούν το 5% του ΕΣΠΑ και μέχρι σήμερα αυτοί οι πόροι της Ε.Ε. μέσω των Ιδιωτικών, Δημοτικών, Περιφερειακών ΚΕΚ, μεγάλων ΜΚΟ, κυβερνητικών ΜΚΟ, στημένων ΜΚΟ, δεν έδιναν ποτέ το 100% των προγραμμάτων για τους Έλληνες πολίτες, αλλά μόνον ελάχιστα ψίχουλα.

Ακούστηκαν πολλές κατηγορίες για τις ΜΚΟ και τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ, όπως «το θέμα είναι ποιος θα πάρει το λουκούμι» κ.α., που άφησαν την εντύπωση ότι η όλη διαμάχη προκύπτει για το ποιος θα πάρει τα χρήματα του προγράμματος. Ποια είναι η θέση σας;

Η Ε.Ε. και το Ελληνικό Κράτος προκειμένου να εξασφαλίσει τη διάχυση αυτών των πόρων στους Έλληνες Πολίτες εξέδωσε Νόμο που ορίζει ρητά ότι θα διαχειρίζονται αυτούς τους πόρους, οι Τοπικές Αναπτυξιακές Συμπράξεις, στις οποίες θα συμμετέχουν ως Εταίροι

α) Ν.Π.Δ.Δ,

β) ΟΤΑ α’ και β΄βαθμού και οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις τους

γ) δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις

δ) τα Ν.Π.Ι.Δ κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ,

ε) συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων και βάσει του Νόμου ορίζεται ρητά ότι τον συντονισμό των ΤΟΠΣΑ τον έχουν αποκλειστικά τα Ν.Π.Ι,Δ. κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με τον Νομοθέτη, γιατί βλέποντας τους ΟΤΑ και τα Νομικά τους Πρόσωπα, σύμφωνα με τους Επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης, να πρωταγωνιστούν στην διαφθορά και στη κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, τους άφησε έξω από τον συντονισμό και τη διαχείριση τέτοιων προγραμμάτων.

Να επικεντρωθούμε λίγο στη διαφωνία σας με τον Δήμο. Για ποιο λόγο τόσες βολές και κατηγορίες; Με απλά λόγια σε ποιο σημείο διαφωνείτε;

Βλέποντες οι Δήμοι και κατ΄ επέκταση οι Δήμαρχοι, ότι δεν τους δίνει ο νόμος το δικαίωμα να είναι συντονιστές και διαχειριστές τέτοιων προγραμμάτων, προσπαθούν απεγνωσμένα να αναστήσουν τις ανύπαρκτες αναπτυξιακές τους ή μέσω συνεργασίας με ΜΚΟ σφραγίδες να εξακολουθήσουν να κάνουν κουμάντο και να συνεχίσουν τις πελατειακές τους σχέσεις. Η προσπάθειά τους δε αυτή να αρπάξουν και κατασπαταλήσουν το 5% του ΕΣΠΑ που απευθύνεται στους Έλληνες Πολίτες, μέσω των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, είναι τόσο μεγάλη και επίμονη, που ξεχνούν το υπόλοιπο 95% του ΕΣΠΑ που είναι δικό τους. Το 2013 που λήγει το ΕΣΠΑ έχει φθάσει και η απορροφητικότητά τους φθάνει μόλις το 10%!

Για ποιο λόγο επιμένετε να είστε οι διαχειριστές του προγράμματος; Είπατε ότι σας ενδιαφέρει η «προσφορά». Δεν μπορείτε να προσφέρετε από άλλη θέση;

Δεν επιμένουμε να είμαστε διαχειριστές, επιμένουμε στην εφαρμογή των νόμων και στη συμμετοχή των πολιτών στους πόρους που αναλογούν σ΄ αυτούς.

Είναι παράτυπο και ανεπίτρεπτο ο μεγαλύτερος φορέας της περιοχής μας που είναι ο Δήμος Αλμυρού να μην συνεργάζεται με το Δίκτυο Συλλόγων ΜΚΟ Αλμυρού, που εκπροσωπεί 14 ζωντανούς Συλλόγους για την υλοποίηση των ΤΟΠΣΑ και με μεγάλη ευκολία να μπαίνει κάτω από ανύπαρκτες και ξένες ΜΚΟ ή Ανώνυμες Εταιρείες!

Η εθελοντική μας δε προσφορά στον τόπο είναι γνωστή όχι μόνον στη περιοχή μας, αλλά πανελλαδικά και η δράση μας είναι καθημερινή και μεγάλη, γι΄αυτό έχουμε και τόσο μεγάλη αντίδραση, απ΄αυτούς που τόσα χρόνια κατασπαταλούσαν όλους τους πόρους και έφθασαν την πατρίδα μας, στο έσχατο σημείο.

Εκείνους που φοβάται και υπολογίζει η κάθε μορφής εξουσία, τοπική η κεντρική, είναι οι Ενεργοί Πολίτες και εμείς προσπαθούμε να καταστήσουμε τους Πολίτες Ενεργούς και όχι υπηκόους. Αυτή βέβαια η προσπάθεια έχει αντιπαραθέσεις, έχει συγκρούσεις, έχει κόστος. Εγώ προσωπικά αλλά και οι ενεργοί πολίτες, έχουμε αναλάβει αυτό το κόστος.

Συνέντευξη στην Αλίκη Φωτιάδου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου