ΑΛΜΥΡΟΣ

Ανοιχτός σε περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου ο Δήμος Αλμυρού

ανοιχτός-σε-περαιτέρω-ανάπτυξη-του-αε-881795

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, το διήμερο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας στον Δήμο Αλμυρού.

Την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Θεσσαλίας, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλμυρού. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Δημάρχου Αλμυρού, ο οποίος ευχαρίστησε όλους του Δημάρχους για την παρουσία τους στον τόπο μας και εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την πρακτική της ΠΕΔ, να βοηθά στην αποκέντρωση, εκδηλώνοντας με τρόπο έμπρακτο τη στήριξη της σε κάθε τόπο της Θεσσαλίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Δήμο Αλμυρού και στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή ως ένας επαρχιακός μικρομεσαίος Δήμος σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης υγειονομικής, ενεργειακής, οικονομικής. Τόνισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης των Δήμων, οι οποίοι εξαρτώνται από το αριθμητικό μέγεθος του πληθυσμού όταν οι επαρχιακοί Δήμοι, όπως ο Αλμυρός, διαθέτουν μεγάλη έκταση και πολυπληθή χαρακτηριστικά (αγροτική οικονομία, κτηνοτροφία, αλιεία, αστικό ιστό, πολιτισμό, τουρισμό κλπ).

Αναφέρθηκε, επιπροσθέτως, στο σημαντικό ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών γεγονός που απειλεί την ολοκλήρωση όλων των δημόσιων έργων αλλά και την υλοποίηση των υποβληθέντων και εγκριθέντων προτάσεων. Εξέφρασε την ανησυχία του για τη βιωσιμότητα όλων των ΔΕΥΑ, καταθέτοντας ως άτυπη πρόταση στη κεντρική εξουσία να προβούν σε επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου σύστασης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ. Οι επιχειρήσεις ύδρευσης πρέπει να αναδειχθούν σε δυναμικά νομικά πρόσωπα σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων με τη συμμετοχή, φυσικά των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συλλογική αντιμετώπιση σε συνδυασμό με ένα ορθά οργανωμένο φορέα, ο οποίος θα διαθέτει επαρκή στελέχωση, διοικητική και τεχνική, μπορεί να λύσει όπως απαιτείται όλα τα προκύπτοντα ζητήματα. Οι Δήμοι, με το ισχύον πλαίσιο αδυνατούν ξεκάθαρα να ανταπεξέλθουν και η ενεργειακή κρίση να δοκιμάζει τα όρια μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη της ισχυρής και συλλογικής παρουσίας των Δήμων Θεσσαλίας, μέσω και του συλλογικού τους οργάνου, για τη διεκδίκηση όλων των εργαλείων που απαιτεί η σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ώστε να αντέξει τις πιέσεις.

Στη συνέχεια, το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλμυρού ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα «Προοπτική Ανάπτυξης του Πολιτικού Αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου και η επίδραση του στην Κεντρική Ελλάδα». Ο Δήμαρχος Αλμυρού τόνισε τη σπουδαιότητα της περαιτέρω ανάπτυξης του πολιτικού αεροδρομίου. Συμφωνεί ότι αποτελεί ένα σημαντικό αεροδρόμιο από την ανάπτυξη του οποίου θα επωφεληθεί ολόκληρη η Κεντρική Ελλάδα και όχι ο κάθε τόπος μεμονωμένα. Η αξιοποίηση θα δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού σε όλες τις περιοχές και φυσικά στον Δήμο Αλμυρού, ο οποίος διαθέτει ισχυρά τοπόσημα όπως τα Ζερέλια, το όρος Όθρυς, η ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς, το δάσος Κουρί, το χωριό της Ανάβρας, η πανέμορφη Αμαλιάπολη και τα βυζαντινά ναυάγια που πλέον έχουν καταστεί επισκέψιμα, το ιστορικό Πτελεό, το γραφικό Αχίλλειο.

«Ακούμε με προσοχή και είμαστε δεκτικοί συζήτησης όλων των προτάσεων αξιοποίησης με την προϋπόθεση ότι θα αναβαθμίσουν τον Δήμο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα αλλά και τονίζοντας το επιχειρείν εφόσον τούτο είναι εφικτό. Ακούμε με προσοχή την πρόταση για την επιπλέον αξιοποίησή του και ως cargo αεροδρόμιο, χωρίς δηλαδή να ακυρώνει την ήδη υπάρχουσα ιδιότητά του, καθιστώντας έτσι μοναδικό στην Ελλάδα, αρκεί να υπάρξει ρεαλιστική και στοχευμένη πρόταση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Εν κατακλείδει, δηλώνουμε το παρών σε κάθε συζήτηση και κάθε έργο, ικανό να οδηγήσει στην ουσιαστική ανάπτυξη του Δήμου Αλμυρού.

Ως Δημοτική Αρχή αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, εκφράζουμε και μεταφέρουμε σε κάθε αρμόδιο τις ανησυχίες και του προβληματισμούς της περιοχής μας. Όραμα μας είναι ο Δήμος Αλμυρού να αποτελεί ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της ανάπτυξης της Θεσσαλίας, όχι μόνο σήμερα αλλά και μελλοντικά» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Αλμυρού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου