ΑΛΜΥΡΟΣ

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για τροχαίο

εξωδικαστικός-συμβιβασμός-για-τροχα-856416

Ο Δήμος Αλμυρού θα αποζημιώσει οδηγό για υλικές ζημιές σε ΙΧ, που προκλήθηκαν από λακκούβα

Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό προχώρησε η δημοτική αρχή Αλμυρού προκειμένου να αποζημιώσει γυναίκα οδηγό ΙΧ για τροχαίο ατύχημα που προκλήθηκε με υπαιτιότητα του δήμου.

Το ατύχημα σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 στην οδό Νεοπτολέμου όταν το αυτοκίνητο της παθούσας έπεσε σε λακκούβα. Ευτυχώς, η οδηγός δεν τραυματίστηκε. Εντούτοις, το αυτοκίνητό της υπέστη ζημιές, αφού το ελαστικό καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η παθούσα απευθύνθηκε στον Δήμο Αλμυρού και ζήτησε αποζημίωση. Το θέμα συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή, που έχει αρμοδιότητα να αποφασίζει για τον δικαστικό συμβιβασμό και τον εξώδικο συμβιβασμό ή κατάργηση δίκης με αντικείμενο μέχρι του ποσού των 30.000.

Ο εξώδικος συμβιβασμός προϋποθέτει τη συναίνεση και των δύο εμπλεκομένων μερών. Κατά την εξέταση των νομικών προϋποθέσεων και πραγματικών περιστατικών προέκυψε ότι παθούσα πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να αποζημιωθεί από τον δήμο.

Ο νομικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κοσμάς χαρακτήρισε νόμιμη τη λήψη απόφασης περί εξώδικου συμβιβασμού επί του αιτήματος της ιδιώτη, αφού τυχόν άσκηση αγωγής για δικαστική επίλυση της διαφοράς είναι δυνατό να επιφέρει μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση του δήμου.

Κάλεσε το Σώμα να αποφασίσει υπό το πρίσμα των αρχών της χρηστής διοίκησης και της ευθύνης απέναντι στους διοικούμενους και να ικανοποιήσει το αίτημα, το οποίο έκρινε πως είναι προς το συμφέρον του δήμου.

Επισημαίνεται πως το συμβάν είχε καταγραφεί από το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού, ενώ στο αίτημα είχαν επισυναφθεί τα παραστατικά της δαπάνης μετά το ατύχημα και η έκθεση αυτοψίας της Υπηρεσίας Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας που πιστοποιούσε την ύπαρξη μεγάλης λακκούβας στο οδόστρωμα, τον χρόνο πρόκλησης του ατυχήματος και την υπαιτιότητα του δήμου.

Επισημαίνεται πως ένας μεγάλος αριθμός πολιτών καταφεύγει στις αρχές κάθε χρόνο και ζητεί αποζημιώσεις από ατυχήματα σε σημεία του οδοστρώματος με κακοτεχνίες.

Οι παθόντες είναι υποχρεωμένοι να τεκμηριώνουν βλάβη που έχουν υποστεί τηρώντας τις προβλέψεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για ειδοποίηση της αρμόδιας Υπηρεσίας Τροχαίας μετά το ατύχημα, καταγραφή του συμβάντος και διενέργεια αυτοψίας. Σε περίπτωση που δεν καταχωρηθεί το ατύχημα στο δελτίο συμβάντος, τα πραγματικά περιστατικά που μπορεί να επικαλείται ο παθών δεν μπορούν να αποδειχθούν με τα κατάλληλα έγγραφα και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Ετσι ένας μεγάλος αριθμός των αιτημάτων δεν ικανοποιείται. Η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ότι απαραίτητη απόδειξη για διεκδίκηση αποζημίωσης είναι η ύπαρξη αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ της παράνομης πράξης ή παράλειψης ή υλικής ενέργειας ή παράλειψης υλικής ενέργειας του δημόσιου οργάνου και της επελθούσας ζημίας.

Αιτιώδης δε σύνδεσμος υπάρχει όταν κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας η πράξη ή η παράλειψη ή υλική ενέργεια ή η παράλειψη υλικής ενέργειας είναι επαρκώς ικανή (πρόσφορη) και μπορεί αντικειμενικώς κατά τη συνήθη και την κανονική πορεία των πραγμάτων και χωρίς τη μεσολάβηση άλλου περιστατικού ενόψει δε και των ειδικών συνθηκών της κάθε περίπτωσης, να επιφέρει ζημία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου