ΑΛΜΥΡΟΣ

Προσφυγή για τα αδέσποτα στον Αλμυρό

προσφυγή-για-τα-αδέσποτα-στον-αλμυρό-858867

Παρέμβαση επισκέπτριας προς το πρόγραμμα «Αργος», υπουργεία και τον Συνήγορο του Πολίτη

Προσφυγή σε βάρος του Δήμου Αλμυρού για το πρόβλημα των αδέσποτων στην περιοχή έκανε επισκέπτρια που πρόσφατα ήρθε αντιμέτωπη με το πρόβλημα, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών μαζί με Γερμανούς τουρίστες.

Η παρέμβαση γίνεται προς την ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, προς τους παρατηρητές του προγράμματος «Αργος» μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται δράσεις δημιουργίας καταφυγίων αδεσπότων και φροντίδας τους, αλλά και προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η υπογράφουσα περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση με τα αδέσποτα στον Δήμο Αλμυρού, τόσο στους δρόμους ακόμη και στους κεντρικούς οδικούς άξονες, όσο και στις παραλίες αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους.

Η καταγγέλλουσα επικαλείται πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για την τουριστική προβολή της περιοχής. «Μπράβο σας για αυτό:

«Σε συνεργασία με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, τους περιφερειακούς συμβούλους, τον δήμαρχο Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκο, με στόχο τη δυναμική τουριστική προβολή του Αλμυρού προσφέρουμε στον επισκέπτη μια σύγχρονη εμπειρία πληροφόρησης, σχετικά με τους φυσικούς πόρους, τα πολιτιστικά μνημεία, τα καταλύματα και τις υπηρεσίες που προσφέρει η περιοχή. Είναι ένα ψηφιακό αναπτυξιακό εργαλείο με προστιθέμενη αξία για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία».

Αλλά θα πρέπει να μπούμε στον 20ο αιώνα και στον τομέα της περίθαλψης των άμοιρων ζώων.

Ο επισκέπτης της περιοχής πρώτα βλέπει ότι υπάρχουν παντού αδέσποτα. Είναι τα ίδια με πέρυσι το καλοκαίρι, τα οποία ευτυχώς κατάφεραν να επιζήσουν τον χειμώνα και τώρα έχουν και νέα μέλη. Είδα με τα μάτια μου, μαζί με φίλους Γερμανούς, να παρατάνε σκυλί κοντά στο κάμπινγκ. Παντού αδέσποτα, στις παραλίες, στο δάσος Κουρί, κάτω από τις γέφυρες της εθνικής, μέσα στην εθνική, στο Κρόκιο, στον Πλάτανο, στη Ν. Αγχίαλο. Οπου, μα όπου κι αν πήγαμε είδαμε παντού αδέσποτα σκυλάκια και γατάκια, από τους αγρούς μέχρι τις παραλίες. Οι φίλοι μας από το εξωτερικό έβγαζαν φωτογραφίες.

Αν αυτή είναι η όμορφη τουριστική πλευρά της Μαγνησίας, χάσαμε», αναφέρει στην καταγγελία της και επικαλείται το άρθρο δέκα του νόμου για τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων:

«Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον σε δωδεκάμηνη βάση: (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση, (ε) την εύρεση αναδόχου και (στ) την υιοθεσία τους. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες. Επιπλέον, οι δήμοι υποχρεούνται να εξυπηρετούν τους πολίτες και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για διοικητικές πράξεις σχετικές με το ΕΜΖΣ, καθώς και να υλοποιούν προγράμματα πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου