ΑΛΜΥΡΟΣ

Κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά για το «υπό κατάληψη» ιχθυοτροφείο στις Νηες

κατατέθηκε-μηνυτήρια-αναφορά-για-το-883758

Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Βόλου, ώστε να διερευνηθεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος στην περιοχή «Νηές», όπου λειτουργεί «υπό κατάληψη» ιχθυοτροφείο, καθώς επίσης και για δολιοφθορά ξένης περιουσίας, κατέθεσε ο ιδιοκτήτης μονάδας, που κατέχει τη νόμιμη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Ο νόμιμος εκπρόσωπος και πρόεδρος της εταιρείας που είναι ιδιοκτήτρια του ιχθυοτροφείου, το οποίο από το 2019 «τελεί υπό κατάληψη» από πιστωτή, αποφάσισε να ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ιδιοκτησία του , όπως επίσης το θαλάσσιο περιβάλλον στην περιοχή.

Τα όσα καταγγέλλει στη μηνυτήρια αναφορά χαρακτηρίζονται ως πολύ σοβαρά.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εκτός από τη μηνυτήρια αναφορά, ο ιδιοκτήτης του ιχθυοτροφείου έκανε παράσταση στον εισαγγελέα, εκθέτοντας τους λόγους για τους οποίους υπέβαλε μήνυση και ήδη δόθηκε εντολή για τη διενέργεια αυτοψίας στον συγκεκριμένο χώρο.

Στη μηνυτήρια αναφορά, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, κατέχοντας τη νόμιμη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας, καταγγέλλει πως το τελευταίο διάστημα έχουν τελεστεί σοβαρά ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με την προστασία του υδάτινου και χερσαίου περιβάλλοντος, καταγγέλλεται δολιοφθορά σε χώρους μισθωμένους από το Δημόσιο αγκυροβόλια, συρματόσχοινα, άγκυρες, σχοινιά κλπ).

Καταγγέλλεται ακόμη ότι εδώ και καιρό μεθοδεύεται η καταστροφή των ιχθυοκλωβών αυτών και των στοιχείων συγκράτησης – υποθαλάσσιο σύστημα πρόσδεσης αγκυροβολιών, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ΑΕΠΟ και της άδειας λειτουργίας.

Επίσης υπογραμμίζεται πως όλες αυτές οι ενέργειες είναι έκνομες και κατά παράβαση της άδειας λειτουργίας και της ΑΕΠΟ και ότι υπάρχει κίνδυνος παράσυρσης ή ακόμη και βύθισης ή απώλειας όλων ή μέρους των στοιχείων αυτών εντός του όρμου.

Ακόμη, γίνεται λόγος για σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς υπάρχουν παντού πεταμένα σκουπίδια, πλαστικά, δίχτυα, σύρματα, συρματόσχοινα και άλλα ρυπαρά υλικά, που μολύνουν και υποβαθμίζουν το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον.

Παράλληλα, ο μηνυτής χαρακτηρίζει σκόπιμη τη φθορά και τη δολιοφθορά του σταθερού εξοπλισμού του ιχθυοτροφείου στη θάλασσα και επισημαίνει ότι η βλάβη που θα προκληθεί θα είναι ανεπανόρθωτη αφενός στο θαλάσσιο περιβάλλον, αφετέρου στον ίδιο, καθώς αν ο εξοπλισμός βυθιστεί στον πυθμένα της θάλασσας, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επαναφοράς τους.

Ο μηνυτής έχει ζητήσει από τον Εισαγγελέα να παρέμβει για τη διενέργεια αυτοψίας στο θαλάσσιο και χερσαίο χώρο του ιχθυοτροφείου από το Λιμεναρχείο.

Ακόμη ζητεί τον έλεγχο της κατάστασης όλου του συστήματος στον υποθαλάσσιο χώρο και κάθε είδους αγκυροβόλιο που βρίσκεται εντός του κόλπου και τέλος την αποτροπή κάθε περαιτέρω δολιοφθοράς και καταστροφής του εξοπλισμού που υπάρχει μέσα στη μονάδα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου