ΑΛΜΥΡΟΣ

Υδροπονική επένδυση στη Μαγνησία

υδροπονική-επένδυση-στη-μαγνησία-865254

Το πράσινο φως από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων πήρε η επένδυση, που πραγματοποιεί στην Ελλάδα το αμερικανικό fund Aurarius Investment Group, μέσω της Υδρανθός ΙΚΕ.

H επένδυση θα γίνει στη θέση Μαμαλέικα του Αλμυρού και προβλέπει τη λειτουργία υδροπονικής θερμοκηπιακής μονάδας με ΣΗΘΥΑ, ενώ θα συνδυαστεί και με την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΣΗΘΥΑ, εγκατεστημένης ισχύος 9,6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 9,6 MW στην ίδια θέση.

Ο προϋπολογισμός για τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, που πρόκειται να ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, όπως αναφέρεται στον φάκελο της Υδρανθός, είναι 25,6 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να λαμβάνει ενίσχυση επιχορήγησης σχεδόν 9 εκατ. ευρώ.

Η Υδρανθός θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο σε νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) συνολικής ισχύος 10 MW με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών σε ηλεκτρισμό, θέρμανση/ψύξη και διοξείδιο του άνθρακα. Η εν λόγω θερμοκηπιακή μονάδα υπολογίζεται ότι θα είναι πλήρως λειτουργική το 2025. Η επένδυση έχει συμπεριληφθεί στο υποβληθέν Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2026 και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Mάλιστα μόλις προχθές ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας που αποφέρει ιστορικό υψηλό στους διανεμηθέντες όγκους φυσικού αερίου κατά 17 εκ. Νm3 ετησίως, για τη σύνδεση της νέας θερμοκηπιακής μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας στο δίκτυο διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δρα ως καταλύτης όχι μόνο για την αναπτυξιακή πορεία της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Η νεοσυσταθείσα εταιρεία Υδρανθός Μ.Ι.Κ.Ε., αμερικανικών συμφερόντων της Aurarius Investment Group με έδρα στην Washington D.C., προχωρά στην υλοποίηση μιας θερμοκηπιακής μονάδας, υψηλής τεχνολογίας για την καλλιέργεια ντομάτας εκατοντάδων στρεμμάτων, στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Το χαρτοφυλάκιο της επένδυσης

Η Aurarius του Ελληνοαμερικανού, Mario Rizos, μέσω της εταιρείας Υδρανθός ΙΚΕ, σκοπεύει να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο υδροπονικών εκμεταλλεύσεων, σε συνδυασμό με ενεργειακά εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ν. Ευρώπης, με στόχο την καλλιέργεια υψηλής ποιότητας λαχανικών, χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη και ασφαλή υδροπονική τεχνολογία θερμοκηπίου, στοχεύοντας, τόσο στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, όσο και στις οικονομικές αποδόσεις.

Το Aurarius Investment Group έχει έδρα την Ουάσινγκτον και ιδρύθηκε το 2011, με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων που σχετίζονται με βιώσιμες μορφές αγροτικής παραγωγής, καθώς και με τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας με περιορισμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Ιδρυτής και CEO του fund είναι ο Ελληνοαμερικανός, Mario Rizos, ενώ καθήκοντα Operations & Regulatory Oversight έχει αναλάβει ο ομογενής Κώστας Δρίμερης, General Manager στην Αττική Οδό.

Ο Mario Rizos είναι πολιτικός μηχανικός, με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη, έναρξη και λειτουργία μεγάλων έργων υποδομής και γεωργικών έργων υψηλής τεχνολογίας. Διαθέτει εμπειρία, που ξεπερνά τα 25 χρόνια, πάνω στη μηχανική και τη διαχείριση έργων υποδομής σε όλο τον κόσμο. Έχει διαχειριστεί μεγάλα έργα που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και κατασκευές σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Κώστας Δρίμερης μπήκε στη διοικητική ομάδα του Aurarius Investment Group, έχοντας 28 χρόνια εμπειρίας σε μεγάλα έργα παραχώρησης (BOT, BOOT) στην Ευρώπη, όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, έργο €1,25 δισ. και η Αττική Οδός, έργο €1,3 δισ. Ο κ. Δρίμερης είχε ηγετικό ρόλο στον σχεδιασμό, τον έλεγχο και τη διαπραγμάτευση οικονομικών όρων, συμφωνιών και κανονισμών, σχετικά με τις συμβάσεις παραχώρησης και λειτουργίας των παραπάνω μεγάλων έργων BOOT.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου