ΑΛΜΥΡΟΣ

Προγραμματική με το Π.Θ. για τους ελαιώνες

προγραμματική-με-το-π-θ-για-τους-ελαιών-867581

Για την ανάδειξη της ιστορικής σημασίας με καινοτόμο πρόγραμμα

Προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα εγκρίνει ο Δήμος Αλμυρού για την ανάδειξη των ιστορικής σημασίας ελαιώνων της περιοχής του.

Η συνεργασία αφορά στην εκπόνηση εφαρμοσμένου ερευνητικού έργου με τίτλο «Ανάδειξη της ευεργετικής δράσης επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου του δήμου Αλμυρού (Δημοτική Ενότητα Αλμυρού, Σούρπης, Πτελεού και Ανάβρας)».

Μέσω του ερευνητικού προγράμματος αφενός θα αναδειχθεί η διατροφική αξία των προϊόντων βρώσιμης ελιάς και ελαιόλαδου της περιοχής, αφετέρου η προστιθέμενη αξία της βιοδραστικότητας των εκχυλισμάτων βρώσιμης ελιάς και ελαιόλαδου.

Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί αποτελεί διεθνή καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά εισάγει στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία την αποτίμηση της βιοδραστικότητας.

Η παραγωγή πιστοποιημένων, καινοτόμων και μοναδικών προϊόντων από τον ελαιώνα θα προσελκύσει τις εταιρίες τυποποίησης και μεταποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων να επενδύσουν στα προϊόντα της βρώσιμης ελιάς και του ελαιόλαδου. Θα εισαχθούν νέα προϊόντα επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου αλλά και πρώτων υλών από εκχυλίσματα ελιάς και ελαιόλαδου στην ελληνική και παγκόσμια αγορά με πιστοποιητικά και πλήθος πρωτοποριακών αναλύσεων και μεθοδολογίας. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα να επενδύσουν τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε νέες τεχνολογίες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αναχαίτιση της φυγής εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό (brain-drain).

Ο ελαιώνας των περιοχών, στις οποίες θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα, είναι από τους παλαιότερους ελαιώνες της χώρας μας με παγκόσμια Ιστορία σχεδόν3.000 ετών, αποτελεί σημείο αναφοράς και σημαντική ευκαιρία τοπικής ανάπτυξης.

Καταλαμβάνει έκταση 43.000 στρεμμάτων με περίπου 760.000 δέντρα. Αποτελεί αμιγή μη γραμμική καλλιέργεια με ελαιόδεντρα μεγάλης ηλικίας (η πλειοψηφία είναι ηλικίας άνω των 400 ετών) των οποίων οι κορμοί τους εμφανίζουν βαθιές πτυχώσεις.

Ο ελαιώνας της νοτιοδυτικής Μαγνησίας αποτελεί αναμφισβήτητα διαχρονικό φυσικό μνημείο. Σημαντικό τμήμα των ελαιώνων που βρίσκονται στις πλαγιές των λόφων είναι διαμορφωμένο με πετρόκτιστα τοιχία, ώστε να συγκρατείται το χώμα, να αποφεύγονται οι διαβρώσεις του εδάφους αλλά και να διευκολύνουν την συγκομιδή του ελαιοκάρπου.

Η παρουσία παλαιών κτιρίων που παραπέμπουν στην σημαντική ελαιοκομική ιστορία είναι εμφανής στην περιοχή, η οποία έχει μοναδικό μικροκλίμα με ιδιαίτερα υψηλή βιοπικιλότητα τόσο σε χλωρίδα όσο και πανίδα.

Οι ελαιώνες αποτελούν ένα πλήρες οικοσύστημα εντός του οποίου φιλοξενούνται σημαντικές και σε πολλές περιπτώσεις μοναδικές τοπικές ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων, φυτών και θάμνων με φαρμακευτικές ιδιότητες καθώς και άγρια λουλούδια.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρακολουθώντας όλες τις σχετικές έρευνες επιβεβαιώνει τα οφέλη, ωστόσο εντοπίζει και ευρήματα που προκύπτουν κυρίως από τον ανεπαρκή έλεγχο των μειγμάτων με κίνδυνο όχι μόνο να χάνονται αυτές οι θετικές επιδράσεις αλλά να γίνονται και αρνητικές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου