ΑΛΜΥΡΟΣ

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος

ποινική-δίωξη-σε-βαθμό-κακουργήματος-876324

Με την άσκηση ποινικής δίωξης για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο κατά της 76χρονης ιδιοκτήτριας της επιχείρησης λούνα παρκ, του τεχνικού ασφαλείας και του 30χρονου υπηκόου Μπαγκλαντές χειριστή του μοιραίου μηχανήματος ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Βόλου για το φοβερό τραγικό δυστύχημα, που σημειώθηκε στην αυλαία της εμποροπανήγυρης του Αλμυρού τον Αύγουστο του 2019 με θύμα 14χρονη κοπέλα από την περιοχή και «πάγωσε» το πανελλήνιο.

Η εισαγγελική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι κατηγορούμενοι λειτούργησαν με ενδεχόμενο δόλο και διαβίβασε την υπόθεση στην ανάκριση για την έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου.

Στις 30 Αυγούστου στις 22:45 το βράδυ οι στιγμές χαλάρωσης στο παζάρι του Αλμυρού, όπου βρίσκονταν εκατοντάδες κόσμου, εξελίχθηκαν σε εφιάλτη. Το «χαλί», όπου ήταν ανεβασμένη η κοπέλα, μετατράπηκε σε παιχνίδι θανάτου και τρόμου, όταν σε ανύποπτη χρονική στιγμή άρχισε να περιστρέφεται με ιλιγγιώδη, σύμφωνα με τις περιγραφές μαρτύρων, ταχύτητα.

Ολα τα παιδιά άρχισαν να φωνάζουν σοκαρισμένα και προσπαθούσαν να κρατηθούν. Το αγγελούδι δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Εκσφενδονίστηκε και χτύπησε στους προβολείς του διπλανού παιχνιδιού, στο «ταψί», και ύστερα έπεσε στη βάση του, ενώ το «ταψί» ήταν ανεβασμένο σε ύψος. Η κοπέλα τραυματίστηκε βαρύτατα στο κεφάλι και υπέκυψε στα τραύματά της.

Το ίδιο παιχνίδι δέκα χρόνια πριν από το δυστύχημα στο παζάρι του Αλμυρού, το 2009, είχε προκαλέσει και τον τραυματισμό 9χρονου κοριτσιού στη Χαλκίδα. Ο πατέρας του θύματος είχε μιλήσει στο Open.Tv. μετά τον εφιάλτη στον Αλμυρό και είχε καταγγείλει πως η κόρη του συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας από το ατύχημα και ότι η οικογένειά του είχε προειδοποιήσει κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ότι μπορεί να «θρηνήσουμε θύματα», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πατέρας της νεαρής είχε αναφερθεί λεπτομερώς στο ατύχημα που σημειώθηκε στις 29/7/2009 στη Χαλκίδα, σημειώνοντας πως το παιδί του τότε είχε «γλιτώσει από θαύμα».

«Είναι το ίδιο μηχάνημα, η ίδια ιδιοκτήτρια», είχε επισημάνει.

Η εν λόγω υπόθεση έχει τελεσιδικήσει στη Δικαιοσύνη με την 76χρονη να καταδικάζεται αμετάκλητα για σωματική βλάβη από αμέλεια, όπως και ο τεχνικός ασφαλείας που είχε τότε και ο χειριστής του μηχανήματος.

Παρά την καταδίκη της η 76χρονη συνέχιζε να λειτουργεί το ίδιο παιχνίδι χωρίς να προχωρήσει σε αναβάθμιση, ενώ ήταν γνωστό πως δεν λειτουργούσε ο κόφτης ταχύτητας και πως οι μπάρες ασφαλείας δεν ήταν οι ενδεδειγμένες για την ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων.

Τη λειτουργία του παιχνιδιού επέτρεπαν και ο τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης το 2019 και ο χειριστής του μηχανήματος, οι οποίοι μπορεί να μην ήταν παρόντες στο ατύχημα στη Χαλκίδα, αλλά γνώριζαν για τις ελλείψεις και τα προβλήματα.

Από όλα τα στοιχεία της προκαταρκτικής εξέτασης και την εξέταση των μαρτύρων, η εισαγγελική έρευνα οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι το «χαλί» στο οποίο ήταν ανεβασμένη η άτυχη κοπέλα από τον Αλμυρό ανέπτυξε μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ταχύτητα το μοιραίο βράδυ. Η ταχύτητα σε συνδυασμό με την περιστροφική κίνηση των καθισμάτων και τις ελλείψεις στις μπάρες είχαν ως συνέπεια το αγγελούδι να μην μπορέσει να κρατηθεί και να εκτιναχθεί με μεγάλη σφοδρότητα από το παιχνίδι.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης εξετάστηκε και μάρτυρας, για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι ήταν παρών στο παζάρι και πως την ώρα του δυστυχήματος είδε το κορίτσι να είναι σηκωμένο όρθιο στο παιχνίδι και να χαιρετά κάποιον από μακριά. Ο μάρτυρας όμως φέρεται να κατέθεσε τελικά πως δεν ήταν παρών στο δικαστήριο και πως ενημερώθηκε γι’ αυτό λίγες μέρες μετά, ενώ προέκυψε πως είναι σε δικαστική συμπαράσταση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου