Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για τα ευφυή συστήματα

Τελευταία ενημέρωση: 2022-07-03, 12:01:16
Στόχοι της δημοτικής επιχείρησης η ενεργειακή αναβάθμιση και η μείωση στην κατανάλωση της ενέργειας
Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για τα ευφυή συστήματα

 Η ΔΕΥΑΑΛ ενέκρινε τους όρους για τη λήψη δανείου ύψους 2,9 εκατ. ευρώ 

Στην αποδοχή όρων επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την εκτέλεση του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης και ενέργειας στις υποδομές πόσιμου νερού και λυμάτων δήμου Αλμυρού» προχώρησε η ΔΕΥΑ Αλμυρού.

Η ΔΕΥΑ θα λάβει επενδυτικό δάνειο ύψους 2.963.700,00 €, για την εκτέλεση του έργου « Προμήθεια και εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης ενέργειας στις υποδομές πόσιμου νερού και λυμάτων Δήμου Αλμυρού », που είναι ενταγμένο στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Το 50% των πόρων θα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το υπόλοιπο 50% από πόρους του Τ.Π. & Δανείων, ποσό 1.481.850,00.

Το σταθερό (ενδεικτικό) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα είναι 1,91% και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 3,10%.

Η διάρκεια εξόφλησης του δανείου θα είναι 15 χρόνια, με έναρξη εξυπηρέτησης την 1/1 του επομένου της ολοκλήρωσης του έργου ή της προμήθειας έτους, όπως προκύπτει από την σύμβαση ανάθεσης του έργου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ ενέκρινε ομόφωνα την έγκριση της χρηματοδότησης και έστειλε την απόφασή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έλεγχο.

Το έργο, το οποίο είναι ενταγμένο στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον», θα ενισχύσει σημαντικά τη Δημοτική Επιχείρηση, η οποία θα εξοικονομήσει ενέργεια.

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε 50 σημεία ύδρευσης και στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.).

Επιπλέον, ο κεντρικός σταθμός ελέγχου θα αναβαθμιστεί τόσο σε επίπεδο υλικού (hardware) όσο και σε επίπεδο λογισμικού (software) με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Η προμήθεια περιλαμβάνει επιπλέον δοκιμαστική λειτουργία διάρκειας 6 μηνών καθώς και υπηρεσίες εκπαίδευσης και τεκμηρίωσης.

Οι επιλογές στο τομέα της παραγωγής, διανομής και χρήσης ενέργειας έχουν πλέον καθοριστικής σημασίας ρόλο στη προστασία του περιβάλλοντος. Ετσι περισσότερο από ποτέ έχει δημιουργηθεί η ανάγκη για καλύτερο ενεργειακό σχεδιασμό.

Ειδικότερα, η σχετική σύμβαση αφορά την προμήθεια, την ολοκληρωμένη εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία νέων πινάκων ισχύος με ενσωματωμένους ρυθμιστές στροφών, νέων αναλυτών ενέργειας, λογισμικού ενεργειακής βελτιστοποίησης λειτουργίας και αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων αντλητικών συγκροτημάτων με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, σε υφιστάμενες γεωτρήσεις και αντλιοστάσια ύδρευσης και λυμάτων της ΔΕΥΑ Αλμυρού.

Παράλληλα με την ενεργειακή αναβάθμιση αυτών, θα πραγματοποιηθεί και η ενσωμάτωσή τους στο υφιστάμενο σύστημα τηλελέγχου-τηλεχειρισμού της υπηρεσίας. Οι παρεμβάσεις στο σύστημα τηλελέγχου – τηλεχειρισμού του δικτύου ύδρευσης λυμάτων ολοκληρώνουν και βελτιώνουν τις υφιστάμενες υποδομές. Αυτή η βελτίωση επιτυγχάνεται μέσω επιλεγμένων λειτουργιών αυτοματοποίησης, τηλελέγχου και τηλεχειρισμού οι οποίες προσφέρουν αποτελεσματικότερη διαχείριση και εκμετάλλευση του δικτύου ύδρευσης –λυμάτων.

Το λογισμικό ενεργειακής προσομοίωσης και βελτιστοποίησης θα αποτελεί ένα εργαλείο για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης επιλεγμένης μονάδας ή ομάδων ηλεκτρολογικού/ μηχανολογικού εξοπλισμού (πχ αντλίες σε γεωτρήσεις–δεξαμενές ή στην Εγκατάσταση της επεξεργασίας λυμάτων).

Μέσω της υλοποίησης της του έργου η δημοτική επιχείρηση και ο δήμος Αλμυρού στοχεύουν από κοινού στην τοπική ανάπτυξη με την ενεργειακή αναβάθμιση και τη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας σε γεωτρήσεις ύδρευσης, αντλιοστάσια ύδρευσης και λυμάτων, την αναβάθμιση εξοπλισμού αυτοματισμού, την αναβάθμιση των συστημάτων αυτοματισμού της εγκατάστασης ΕΕΛ Αλμυρού.

 

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
2
=