ΑΛΜΥΡΟΣ

Νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί στην περιοχή Καστράκι

νέοι-φωτοβολταϊκοί-σταθμοί-στην-περι-890128

Προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Θετική είναι η γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Τεσσάρων Φωτοβολταϊκών Σταθμών παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 56,99892MW στην περιοχή Καστράκι στην Τοπική Κοινότητα Αλμυρού, με την προϋπόθεση ότι τμήματα της έκτασης που ανήκουν σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους θα αφαιρεθούν από την επένδυση.

Η γνωμοδότηση έρχεται προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, που θα συνεδριάσει μεθαύριο Τρίτη στις 19:00.

Το έργο πρόκειται να εγκατασταθεί σε γήπεδο έκτασης συνολικού εμβαδού 551.496,48 m2. Η μελέτη αφορά τέσσερις ξεχωριστούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς (με ξεχωριστές Βεβαιώσεις Παραγωγού ΡΑΕ) της εταιρίας Καράτζη Βιομηχανικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Ανώνυμος Εταιρεία με συνολική ονομαστική ισχύ 56,99892 MWp οι οποίοι πρόκειται να εγκατασταθούν σε όμορα γήπεδα.

Τα αγροτεμάχια στα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν οι σταθμοί βρίσκονται εκτός ορίων οικισμού, εντός ΓΠΣ Αλμυρού στην Περιοχή Ελέγχου και Περιορισμού της Δόμησης (ΠΕΠΔ). Στην περιοχή αυτή, μεταξύ των επιτρεπόμενων χρήσεων είναι οι Βιομηχανίες-Βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης. Επίσης, η θέση βρίσκεται εκτός περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Τα αγροτεμάχια των σταθμών δεν εμπίπτουν σε οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες, καθώς και σε κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο έργο του σταθμού αφαιρέθηκε το βορειοανατολικό τμήμα του αγροτεμαχίου που εμπίπτει στον κηρυγμένο και οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο της μαγούλας «Καρατσάνταλι».

Στο βόρειο τμήμα του αγροτεμαχίου θα διεξαχθούν δοκιμαστικές τομές πριν τις εργασίες κατασκευής σύμφωνα με τη γνωμοδότηση από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Στο έργο του σταθμού έχει εξαιρεθεί επίσης το ΒΔ τμήμα του αγροτεμαχίου που εμπίπτει εντός των ΝΔ ορίων του κηρυγμένου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου «Καστράκι» ή «Κάστρο» και επιπλέον, για την προστασία του μεταβυζαντινού Ι.Ν. Αγ. Νικολάου του εν Βουναίνοις, έχει εξαιρεθεί ζώνης πλάτους 150m ανατολικά (νότια από τον αγροτικό δρόμο), σύμφωνα με την γνωμοδότηση από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Παράλληλα δεν θα χωροθετηθούν Φ/Β συστήματα σε τμήματα τα οποία χαρακτηρίζονται τελεσίδικα ως Δάση ή Αναδασωτέες εκτάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Επιπλέον, η περιοχή δεν εμπίπτει σε περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης και τοπίου.

Οι τέσσερις φωτοβολταϊκοί σταθμοί, θα αποτελούνται συνολικά από 129.543 φωτοβολταϊκά πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου. Οι σταθμοί θα λειτουργούν ως ανεξάρτητες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και θα συνδεθούν με το Δίκτυο, μέσω κατάλληλου υποσταθμού στον οποίο και θα διοχετεύεται η παραγόμενη ενέργεια. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα τοποθετηθούν σε σειρές.

Οι βασικότερες εργασίες, που θα λάβουν χώρα θα είναι η διαμόρφωση του επιπέδου του γηπέδου, προκειμένου να οριζοντιωθεί και επί αυτής να κατασκευαστούν οι βάσεις των πάνελ. Στην συνέχεια, θα κατασκευαστεί η περίφραξη της έκτασης, αφού λόγοι ασφάλειας, τόσο των υλικών, όσο και των ανθρώπων, επιβάλλουν την φύλαξη του γηπέδου εγκατάστασης. Επειτα θα κατασκευαστούν οι βάσεις των πάνελ, ο οικίσκος κι όλες οι απαραίτητες καλωδιώσεις για την ορθή λειτουργία του πάρκου.

Από τη φύση του το έργο δεν αναμένεται να προκαλέσει μεταβολές στα κλιματικά και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής μελέτης όσο και της περιοχής άμεσης επιρροής του έργου.

Η κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης αναμένεται να προκαλέσει αλλαγή της χρήσης σε γη για ηλεκτροπαραγωγή από Α.Π.Ε ενώ επιπτώσεις στις παρακείμενες χρήσεις (καλλιεργούμενες εκτάσεις, οικισμοί) δεν αναμένονται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου