ΑΛΜΥΡΟΣ

Το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης στη Μ. Βρετανία

το-γυμνάσιο-ευξεινούπολης-στη-μ-βρετα-316590

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Δια βίου μάθηση – Comenius»

Οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης Μπίνας Κων/νος και Ματούλα Μαρία-Ελένη και οι εκπαιδευτικοί Σταυραντώνη Μαρία, Καραγιαννοπούλου Μαρία, Παπαγεωργίου Κων/νος και η σύμβουλος σταδιοδρομίας Τσαβαλιά Βασιλική επισκέφτηκαν το Slough Grammar School στην πόλη Slough στην Αγγλία στις 26 Μαρτίου και συναντήθηκαν με τις αντιπροσωπείες των Γάλλων, Άγγλων και Ιταλών εταίρων στο πλαίσιο της διετούς διάρκειας Πολυμερής Σχολικής Σύμπραξης με τίτλο E-Motions «LIFE SCRIPTS» και συγκεκριμένα του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius.

Οι μαθητές δούλεψαν γράφοντας άρθρα σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών και την ενσωμάτωσή τους στη χώρα τους και οι εργασίες τους θα δημοσιευτούν στην ηλεκτρονική σελίδα του προγράμματος E-motions.

Στην αίθουσα των Η/Υ αναζήτησαν πληροφορίες για φιλανθρωπικούς οργανισμούς στη χώρα τους καθώς και το έργο που επιτελούν, ενώ η ελληνική ομάδα παρουσίασε τη δουλειά που είχαν ετοιμάσει (video και παρουσίαση powerpoint) πάνω στα ερωτηματολόγια που απευθύνονταν στην εκκλησία και τις δημοτικές αρχές της περιοχής τους. Η ελληνική ομάδα είχε διεξάγει συνεντεύξεις τόσο με το δήμαρχο όσο και με τοπικούς ιερείς, τις οποίες και είχε μαγνητοσκοπήσει, αναφορικά με τη φιλανθρωπική δράση που επιτελείται μέσω του Δήμου Αλμυρού όσο και μέσω της εκκλησίας. Επίσης παρουσίασε ένα powerpoint με τις φιλανθρωπικές δράσεις που ανέπτυξε το σχολείο κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Μαθητές και καθηγητές επισκέφτηκαν το Windsor και το κάστρο του και την Οξφόρδη και περιηγηθήκαν στους χώρους του Trinity College. Οι Βρετανοί εκπαιδευτικοί τους ξενάγησαν στο Λονδίνο ενώ στην συνέχεια εξερεύνησαν το Hyde Park, την Trafalgar square, το Covent Garden και τα Ανάκτορα του Μπάκινχαμ. Η συντονίστρια του προγράμματος οργάνωσε τη ξενάγησή στη Βρετανική Βουλή (Houses of Parliament) μαζί με τη βρετανική και τη γαλλική ομάδα όπου και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας της και το πώς ψηφίζονται εκεί οι νόμοι. Παράλληλα η ελληνική ομάδα επισκέφτηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Επιστημών, το Μουσείο Βικτώριας και Άλμπερτ, το London Eye και το Κάστρο του Λονδίνου.

Σε μια επίσκεψη στο φημισμένο Κολλέγιο του Eton, καθηγητές και μαθητές γνώρισαν τη ζωή των μαθητών του Eton και όλοι οι εταίροι μετείχαν στον εορτασμό για τα εκατό χρόνια λειτουργίας του Slough Grammar School με την βραδιά να τελειώνει με γιορτή για το πρόγραμμα Comenius. Τέλος η Ελληνική ομάδα επισκέφτηκε το Βρετανικό Μουσείο.

Όπως σημειώνει η Διευθύντρια του σχολείου Μαρία Σταυραντώνη «με την συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκαν οι στόχοι του προγράμματος «Comenius E- Motions» που είναι να δημιουργήσει τις ευκαιρίες εκείνες για τους νέους ώστε να επωφεληθούν από πολιτιστικές, κοινωνικές και γλωσσικές εμπειρίες, να ενσταλάξει την ιδέα της ανοχής και κατανόησης προς άλλες κουλτούρες και παραδόσεις, να εκτιμήσουν την πολιτισμική διαφορετικότητα και να βοηθήσει τους νέους να είναι ανοιχτόμυαλοι και ευέλικτοι στη σκέψη. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους μαθητές να συναντήσουν διαφορετικούς ανθρώπους από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και τόσο εκείνοι όσο και εμείς οι καθηγητές τους κερδίζουμε μια εμπειρία που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας και την κατανόηση της Ευρώπης του σήμερα».

Τονίζεται πως στην σύμπραξη μετέχουν το Slough Grammar School-Αγγλία, το Lycee Prive Jehanne D’ Arc-Γαλλία, το Ist. Istr. Sup. G. Malafarina-Ιταλία και το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου