ΑΛΜΥΡΟΣ

Επέκταση συστήματος υπόγειων κάδων

επέκταση-συστήματος-υπόγειων-κάδων-53913

Με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινότητας δημοτών και επισκεπτών

Στην επέκταση του συστήματος υπογείων κάδων με την προμήθεια 12 νέων μονάδων προχώρησε ο Δήμος Αλμυρού, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση» του «Πράσινου Ταμείου» του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα, μέσω της προαναφερόμενης χρηματοδότησης ο Δήμος προμηθεύτηκε δεύτερο γερανό ανύψωσης, ο οποίος τοποθετήθηκε σε απορριμματοφόρο όχημα, ώστε να υπάρχει ικανοποιητική επάρκεια μέσων στον τομέα της αποκομιδής των υπόγειων κάδων.

Οι νέοι κάδοι εγκαταστάθηκαν στους οικισμούς Αλμυρού, Ευξεινούπολης, Κρόκιου και Νέου Πλάτανου στην οδό Βασ. Παύλου στο ύψος της οδού Βόλου, στην οδό Αθήνας στο ύψος της οδού Μαραθώνος (πάρκο) και στην οδό Αχιλλέως στο ύψος της οδού Οικονομίδου.

Επίσης, στις διασταυρώσεις των οδών Αργυρόπουλου και Ελλησπόντου (πάρκο), Αθηνών (πλησίον Ωδείου – πάρκο), Βασ. Γεωργίου και Μυρμιδόνων Κορυτσάς και Αβέρωφ (πάρκο).

Στην Ευξεινούπολη τα σημεία εγκατάστασης είναι: Ηρώων Πολυτεχνείου και Αθαν. Διάκου (Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου) και Εθν. Αντιστάσεως και Ι. Πανέρη.

Στο Κρόκιο αντίστοιχα, στην πλατεία και στον Νέο Πλάτανο στην οδό Κ. Καραμανλή στο ύψος της Αγ. Αθανασίου.

Συνολικά το σύστημα θα αποτελείται πλέον από 20 υπόγειους κάδων, λειτουργώντας σε κεντροβαρή/κοινόχρηστα σημεία του Δήμου, με σχεδιασμό τη σταδιακή πύκνωση του δικτύου.

Με την υπογειοποίηση της αποθήκευσης των απορριμμάτων ο Δήμος προσδοκά να πετύχει μια αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών και επισκεπτών, καλύτερη αρχιτεκτονική εναρμόνιση του περιβάλλοντα χώρου στα σημεία εγκατάστασης, αλλά και καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της αποκομιδής.

Ο κάθε υπόγειος κάδος είναι χωρητικότητας 3000lt που επιτρέπει την αντικατάσταση 3-4 κοινών τροχήλατων κάδων. Από την εμπειρία που αποκτήθηκε, διαπιστώθηκε ότι είναι μια ολοκληρωμένη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, και αποτελεί ένα ευέλικτο και εξελισσόμενο σύστημα.

Οι κάδοι αποθήκευσης είναι πλήρως στεγανοί και τοποθετημένοι υπόγεια, εκτός της κοινής θέας, ενώ

τα απόβλητα συλλέγονται μέσω υπέργειου πύργου-χοάνης τροφοδοσίας.

Το σύστημα μπορεί να μειώσει το συνολικό κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων, χρησιμοποιώντας λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό, λιγότερες μετακινήσεις οχημάτων και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα, σε κέντρα πόλεων αλλά και γειτονιές.

Τα υπόγεια συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων είναι η πιο φιλική μέθοδος τόσο προς το περιβάλλον όσο και προς τους χρήστες. Στη Ευρώπη εφαρμόζονται εδώ και μερικά χρόνια, ενώ η εφαρμογή τους συνεχώς εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, καθώς πρόκειται για την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων από άποψη υγιεινής.

Οι υπόγειοι κάδοι μπορούν να αποθηκεύσουν έως και τέσσερις φορές τον όγκο των συμβατικών κάδων. Αυτό βελτιώνει σημαντικά τις υποδομές, τη διαχείριση των απορριμμάτων, και επηρεάζει θετικά την αισθητική της περιοχής που τοποθετείται.

Ενα από τα πλεονεκτήματα των υπόγειων κάδων είναι ότι κρατούν τα απορρίμματα προφυλαγμένα από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, υψηλές θερμοκρασίες, αδέσποτα ζώα.

Επισημαίνεται ότι υπόγειοι κάδοι είχαν ήδη εγκατασταθεί το 2018 στην Αμαλιάπολη (2 κάδοι στη θέση Καραντίνα και 2 στο Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης της παραλίας), στο Αχίλλειο (2 κάδοι πλησίον Κοινοτικού Καταστήματος) και στο Πηγάδι Πτελεού (2 κάδοι στον δημοτικό χώρο στάθμευσης).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου