ΑΛΜΥΡΟΣ

«Απαιτείται ειδικό πρόγραμμα στήριξης των ΟΤΑ και των ΔΕΥΑ»

απαιτείται-ειδικό-πρόγραμμα-στήριξ-78152

Τονίζει ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος για την ενεργειακή κρίση

«Η χορήγηση μίας επιπλέον δόσης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους είναι μία πρώτη βοήθεια και ευχαριστούμε την κυβέρνηση για αυτό, αλλά δεν φθάνει για να αντιμετωπιστούν οι τραγικές αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα».

Αυτό τονίζει ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη συνάντηση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στις 18 Μαρτίου και ταυτίζεται με την απόφαση που ελήφθη ότι από το Πάσχα και μετά θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα.

Ο κ. Χατζηκυριάκος είπε ότι είναι δύσκολο να γίνει η διαχείριση της ακρίβειας με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία από τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μεριμνήσει από τώρα, ώστε να είναι προετοιμασμένη και να μη βρεθεί προ αδιεξόδου.

«Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πώς θα πάει η κατάσταση με τον πόλεμο και πώς θα τη διαχειριστεί η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Όμως, χρειάζεται να εφαρμοστεί άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των Δήμων», επισήμανε.

Την ίδια στιγμή οι εταιρείες εναλλακτικών παρόχων ενέργειας δεν αποδίδουν στους Δήμους τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και το τέλος ακίνητης περιουσίας που έχουν εισπράξει από τους καταναλωτές εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος των δύο μηνών από τη λήξη των λογαριασμών.

Υπάρχει διάχυτος προβληματισμός, αφού τα ποσά αυτά αποτελούν βασικά έσοδα των Δήμων για τη λειτουργία νευραλγικών Υπηρεσιών τους, ενώ οι ΟΤΑ δεν γνωρίζουν τις οφειλές του κάθε παρόχου ξεχωριστά.

Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Αλμυρού είναι από τους πρώτους ΟΤΑ στη Μαγνησία που άσκησαν νομικές ενέργειες κατά των εταιρειών εναλλακτικών παρόχων ρεύματος.

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ επισημάνθηκε ότι κοινή λύση για Δήμους και ΔΕΥΑ, είναι η ενεργειακή αυτονόμησή τους, με τη δημιουργία ειδικού προγράμματος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων στο πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων και μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Ετσι θα μπορέσει οι ΟΤΑ και οι ΔΕΥΑ να εξασφαλίσουν επάρκεια ενέργειας για τις ανάγκες τους αλλά και δωρεάν απόδοση ενός ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας σε φτωχά νοικοκυριά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις ανάγκες των Δήμων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου