ΑΛΜΥΡΟΣ

Η επιστήμη της κοινωνικής εργασίας 

η-επιστήμη-της-κοινωνικής-εργασίας-89355

Κοινωνική εργασία είναι η εφαρμοσμένη επιστήμη που στόχο έχει την ενίσχυση των ανθρωπίνων σχέσεων προσπαθώντας να μετατρέψει το ανέφικτο σε δυνατό, σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι Βάγια Καλοπήτα Βάγια.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας, τονίζει ότι η κοινωνική εργασία επιδιώκει την κοινωνική αλλαγή, τη δικαιοσύνη και κοινωνική πρόνοια. Μοιράζεται και δανείζεται θεωρίες ανθρωπολογίας, ιατρικής, κοινωνιολογίας, νομικής, οικονομίας, φιλοσοφίας και ψυχολογίας.

Οπως εξηγεί, οι κοινωνικοί λειτουργοί ως εκφραστές της επιστήμης ασχολούνται με τη φύση, την αιτιολογία και την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων αποβλέποντας στην ευημερία και δικαιοσύνη. Αποσκοπεί αρκετές φορές σε ριζικές ή ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια, οι κοινωνικοί λειτουργοί παρέχουν εξατομικευμένη συμβουλευτική σε άτομα, οικογένειες και κοινωνικές ομάδες, αλλά μπορεί να παρέχουν και υπηρεσίες σε κοινότητες.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί προσφέροντας υποστηρικτικές υπηρεσίες στους εξυπηρετούμενους τους έχουν ως στόχο την ενδυνάμωσή τους, την ενεργή συμμετοχή τους σε δράσεις και ενέργειες που αφορούν τους ίδιους αλλά και στο σχεδιασμό πολιτικών ικανών να λειτουργήσουν βοηθητικά για τους ίδιους.

Ειδικότερα η κοινωνική εργασία αναφορικά με την τρίτη ηλικία έχει ως στόχο:

-Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

-Την υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος.

– Την υποβοήθηση των ηλικιωμένων ώστε να διαβιώνουν αυτόνομα και με αξιοπρέπεια.

Οι τρεις αυτοί πυλώνες της κοινωνικής εργασίας αναφορικά με την τρίτη ηλικία εξυπηρετούνται από το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι μέσω της κοινωνικής εργασίας: α)με άτομα και ομάδες β)μέσω της διασύνδεσης με υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας γ)μέσω της εκπαίδευσης εθελοντών και της διοργάνωσης δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης δ)μέσω της ενημέρωσης για τις τρέχουσες επιδοματικές και όχι μόνο πολιτικές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου