ΑΛΜΥΡΟΣ

Σε συμφωνία η ΔΕΥΑ Aλμυρού με το προσωπικό για επιστροφή περικοπών

σε-συμφωνία-η-δευα-aλμυρού-με-το-προσωπι-101376

Στην αποζημίωση των εργαζομένων της θα προχωρήσει η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Αλμυρού (ΔΕΥΑΑ) για τις περικοπές στους μισθούς, τα δώρα και τα επιδόματα αδείας που έγιναν τη διετία 2010 και 2011 με τους νόμους για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης αποφάσισε να υλοποιήσει την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αλμυρού, το οποίο τον Δεκέμβριο του 2020 έκανε αποδεκτή τη σχετική αγωγή των εργαζομένων, δικαιώνοντας τους.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αναρτήθηκε στη Διαύγεια τις προηγούμενες μέρες. Σύμφωνα με αυτή, η ΔΕΥΑΑ θα καταβάλει σε κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά το ποσό του κεφαλαίου που προκύπτει από τις μειώσεις με τμηματικές δόσεις έπειτα από συνεννόηση με την οικονομική υπηρεσία της Δημοτικής Επιχείρησης.

Επίσης, θα καταβάλει ποσοστό 10% επί του νόμιμου τόκου υπερημερίας.

Η Δημοτική Επιχείρηση αποφάσισε να ικανοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων με βάση τη γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης Πάνου Ζουγούρη και Ζβετλάνας Ζυγούρη.

Οι νομικοί σύμβουλοι απαντώντας σε ερωτήματα που τους τέθηκαν ενημέρωσαν ότι «η απόφαση του Ειρηνοδικείου συντάσσεται με τη νομολογία του Αρείου Πάγου (αρ. 829, 830/2018 αποφάσεις) ως προς το νομικό ζήτημα της υπαγωγής των εργαζομένων των ΔΕΥΑ στις μισθολογικές διατάξεις των ν. 3833/2010 και 3845/2010, με τις οποίες κρίθηκε μη νόμιμη η υπαγωγή των στις διατάξεις αυτές».

Κατά τους ίδιους, δεν πιθανολογείται η ευδοκίμηση ασκήσεως εφέσεως, και προτείνεται στην Επιχείρηση να παραιτηθεί από την άσκηση ενδίκων μέσων με
το ανωτέρω νόμιμο σκεπτικό.

Επίσης, οι νομικοί σύμβουλοι σημειώνουν ότι οι ΔΕΥΑ δεν έχουν γενική υποχρέωση ασκήσεως ενδίκων μέσων κατά αποφάσεων που αφορούν μισθολογικά ζητήματα των εργαζομένων τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.
1069/1980.

Με βάση το σκεπτικό αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση στην απόφαση και να υπογραφεί συμφωνητικό μεταξύ των εργαζομένων και της επιχείρησης, με το οποίο η ΔΕΥΑΑ θα αποδέχεται την απόφαση του δικαστηρίου και τους όρους αυτής.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ελήφθη ομόφωνα.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αλμυρού

Με την υπ’ αρ. 33/2021 απόφαση το Ειρηνοδικείο Αλμυρού έκρινε ότι η θεσπισθείσα με τους νόμους 3833/2010 και 3845/2010 περικοπή αποδοχών και
επιδομάτων εργαζομένων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν μπορεί να καταλάβει
και τους ενάγοντες ως εργαζομένους ΔΕΥΑ.

Οπως επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση, η ΔΕΥΑ αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Ως εκ τούτου, «απολαμβάνει διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, είναι νομικά ισότιμη με κάθε άλλο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και δεν είναι λογικό να ισχύουν υπέρ αυτής τα προνόμια του Δημοσίου», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου