ΑΛΜΥΡΟΣ

Από το κακό στο χειρότερο η εμπορική αγορά Αλμυρού

από-το-κακό-στο-χειρότερο-η-εμπορική-αγ-102185

Ουσιαστικά μέτρα ζητεί ο εμπορικός κόσμος

Ανησυχία επικρατεί στην εμπορική αγορά Αλμυρού, με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες με την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι έμποροι συνεχίζουν και ολοκληρώνουν αύριο τις προσφορές μετά τις χειμερινές εκπτώσεις, όμως δεν είδαν την κίνηση που περίμεναν στα καταστήματα.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού Παναγιώτης Μπούντης λέει: «Προσπαθούμε να είμαστε ψύχραιμοι, καθώς ο τρέχων μήνας δεν άρχισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις».

Οπως εξηγεί, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, που ταλαιπωρούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αρχίζουν και φέρνουν σε αδιέξοδο τις επιχειρήσεις.

Κάθε επιχείρηση αφήνει απλήρωτους λογαριασμούς και κενά στη λειτουργία της, καθώς δεν μπορεί να εισπράξει αφού οι καταναλωτές είναι μετρημένοι στις αγορές τους στο κομμάτι που αφορά στο ρούχο, στο παπούτσι, στο έπιπλο και στο κόσμημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ οι καταναλωτές περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα και για τις διατροφικές τους ανάγκες με αποτέλεσμα να υπάρχουν παράπονα και από τους επαγγελματίες, που ασχολούνται στα τρόφιμα.

«Πολλές επιχειρήσεις έρχονται σε αδιέξοδο με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, των καυσίμων και της Εφορίας και αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι δεν ξέρουμε την έκταση και το βάθος που θα έχει αυτή η κρίση», σημειώνει.

Ο εμπορικός κόσμος ζητεί να στηριχθεί έμπρακτα με μέτρα, όπως επιδοτήσεις, απαλλαγή από φόρους, παρατάσεις πληρωμών, ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει.

«Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι γι’ αυτό που συμβαίνει, αλλά ούτε μπορούμε να κάνουμε κάτι. Επίσης, ζητούμε την απαλλαγή από την επιστρεπτέα προκαταβολή, ώστε να μην μπούμε σε διαδικασία επιπλέον δόσεων όπως ανακοινώνεται και την υλοποίηση προγραμμάτων όπως το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, για να υπάρξει βοήθεια και στα επιχειρηματικά δάνεια», υπογραμμίζει.

Η αγορά δεν κινείται ικανοποιητικά και υπάρχει ανησυχία. «Οι εκπτώσεις δεν απέδωσαν, ενώ γενικά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ήταν πολύ δύσκολο. Η ενεργειακή κρίση δεν αφήνει διαθέσιμο εισόδημα για να καταναλώσει ο κόσμος, ο οποίος έχει ανάγκες, αλλά, λόγω των άλλων βαρών, δεν τις καλύπτει», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου