ΑΛΜΥΡΟΣ

«Φύγαμε από το μπλόκο Ριζομύλου πιο δυνατοί» δηλώνουν οι αγρότες

φύγαμε-από-το-μπλόκο-ριζομύλου-πιο-δυ-126483

Αποχώρησαν προχθές Σάββατο οι αγρότες από το μπλόκο Ριζομύλου, δηλώνοντας απογοητευμένοι από τη στάση της κυβέρνησης, αλλά και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα με άλλους τρόπους.

Σε σχετική ανακοίνωση του μπλόκου Ριζομύλου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για 21 μέρες, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, οι αγροτικοί σύλλογοι και αγρότες από την περιοχή του κάμπου, δώσαμε έναν δυναμικό αγώνα για λογαριασμό όλων των αγροτών, στήνοντας το μπλόκο στο Ριζόμυλο. Αυτό που μας έβγαλε στον δρόμο είναι η τραγική κατάσταση με το κόστος παραγωγής, που φέτος έπιασε κόκκινο, η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο, το ρεύμα, τα λιπάσματα, γενικά στα αγροτικά εφόδια που κάνει απαγορευτικό να καλλιεργήσουμε και να βγάλουμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Είναι οι εξευτελιστικές τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας. Είναι οι καταστροφές που παθαίνει η γη μας όλο και πιο συχνά από καιρικά φαινόμενα, για τις οποίες δεν αποζημιωνόμαστε. Για αυτό από την αρχή είπαμε ότι βγαίνουμε στον δρόμο για το δικαίωμά μας να μπορούμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας, να ζήσουμε στα χωριά μας, εμείς και οι οικογένειές μας.

Με τον πολυήμερο δύσκολο αλλά και ταυτόχρονα όμορφο αγώνα αυτόν κάναμε την κυβέρνηση να αλλάξει στάση κι εκεί που προσπαθούσε να κρύψει τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών, την αναγκάσαμε να πάρει θέση και να βάλει το θέμα μας στην ημερήσια διάταξη. Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με το κυβερνητικό κλιμάκιο δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις για τα ζητήματα που θέσαμε. Το μόνο που ανακοινώθηκε, είναι ότι θα διατεθούν επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν 10 εκατ. στην επιστροφή φόρου καυσίμων με δικαιούχους όλους τους αγρότες και όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους και τους συνεταιρισμένους και άλλα 10 εκατ. στην επιδότηση των ζωοτροφών, που καλύπτει το β’ εξάμηνο του 2021. Πρόκειται για νέα μεγάλη κοροϊδία, μόνο και μόνο αν σκεφτεί κανείς ότι η επιστροφή φόρου που υπολογίζεται να πάρει κάθε αγρότης φτάνει στα 181 ευρώ, ενώ ψίχουλα είναι επιδότηση 4% των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους.

Αποφασίζουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με άλλους τρόπους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατεβάζουμε σημαία. Το αντίθετο. Φεύγουμε από το μπλόκο πιο δυνατοί και πιο ικανοί να οργανώσουμε μια πιο δυναμική απάντηση. Φέτος έχουμε συγκροτήσει την Ομοσπονδία μας, έχουν φτιαχτεί νέοι αγροτικοί σύλλογοι, περισσότεροι αγρότες είναι οργανωμένοι άρα και πιο δυνατοί και ο αγώνας μας άνοιξε το δρόμο να φτιαχτούν και νέοι σύλλογοι το επόμενο διάστημα. Καταφέραμε να σπάσουμε τις λογικές διάσπασης των αγροτών της Μαγνησίας που καλλιεργούν όσοι θέλουν τους αγρότες διαιρεμένους και αδύναμους. Στο Ριζόμυλο, ενωθήκαμε οι αγρότες όλης της Μαγνησίας, από το Πήλιο, τον Αλμυρό, το Αερινό.

Ο αγώνας συνεχίζεται, γιατί είναι αγώνας για την επιβίωσή μας. Βγαίνουμε πιο δυνατοί, πιο ικανοί και άρα νικητές» καταλήγουν οι αγρότες στην ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου