ΑΛΜΥΡΟΣ

Περίπου 2.000 μετανάστες ζουν στον Αλμυρό

περίπου-2-000-μετανάστες-ζουν-στον-αλμυρό-328477

Ημερίδα παρουσία εκπρόσωπων της Αλβανικής Κυβέρνησης και του Πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα Dashnor Dervishi

Τη δημιουργία σχολείου εκμάθησης της αλβανικής γλώσσας για τα παιδιά των μεταναστών το οποίο θα λειτουργήσει με την εθελοντική εργασία εκπαιδευτικών προωθεί στον Αλμυρό το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών το οποίο σε συνεργασία με το Δήμο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Ενημέρωση μεταναστών σχετικά με τη Νομοθεσία και τις προβλεπόμενες διαδικασίες έκδοσης άδειας παραμονής και προϋποθέσεις απόκτησης ελληνικής υπηκοότητας», όπου και θα παραστούν εκπρόσωποι της Αλβανικής Κυβέρνησης καθώς και ο Πρέσβης της Αλβανίας στη χώρα μας κ. Dashnor Dervishi.

Ειδικότερα η ενημερωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Απριλίου και ώρα 7.00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού και σε αυτήν θα παραστούν εκπρόσωποι της Αλβανικής Κυβέρνησης καθώς και ο Πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα Dashnor Dervishi.

Εν τω μεταξύ ιδιαίτερα σημαντική είναι η δουλειά που γίνεται στο Συμβούλιο Μεταναστών με την προσοχή να πέφτει στην δημιουργία και λειτουργία σχολείου εκμάθησης αλβανικών. Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Φώτης Χατζηδημητρίου οι περισσότεροι μετανάστες στον Αλμυρό μένουν πάρα πολλά χρόνια στην περιοχή και τα παιδιά τους έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να μιλούν άπταιστα ελληνικά αλλά όχι και τη μητρική τους γλώσσα.

Το σχολείο θα λειτουργεί με την εθελοντική εργασία μεταναστών και ήδη υπάρχει προσφορά από εκπαιδευτικούς, ενώ την σημασία του εγχειρήματος τόνισαν και οι μετανάστες που μετέχουν στο Συμβούλιο καθώς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «πρέπει να υπερασπιστούμε την μητρική μας γλώσσα. Να ξέρουν τα παιδιά μας να μιλάνε την γλώσσα της πατρίδας τους. Τώρα ξέρουν ελληνικά αλλά όχι και αλβανικά. Πηγαίνουν πίσω στην Αλβανία στους παππούδες και τις γιαγιάδες και δεν μπορούν να συνεννοηθούν».

Πλήρης αφομοίωση

Οπως ξεκαθαρίζει ο κ. Χατζηδητρίου οι μετανάστες είναι πλήρως αφομοιωμένοι από την τοπική κοινωνία στον Αλμυρό και δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα, ενώ τα ίδια αισθήματα φαίνεται να τρέφουν και οι ίδιοι οι μετανάστες.

Όπως τόνισαν και τα δύο μέλη του Συμβουλίου Κιούσε Μαλίκ και Κιρολάρι Γιανάκ πλέον οι περισσότεροι αλλοδαποί στον Αλμυρό νιώθουν πλήρως αφομοιωμένοι από την τοπική κοινωνία. «Δεν υπάρχουν προβλήματα εδώ και αυτά που ακούτε για κλοπές και ληστείες τα κάνουν αλλοδαποί που έρχονται από την Στυλίδα και από πέρα εκεί. Δεν είναι Αλμυριώτες, γιατί εμείς οι περισσότεροι έτσι νιώθουμε ότι εδώ είναι το σπίτι μας», αναφέρει ο κ. Κιούσε.

Φεύγουν να βρουν δουλειά

Μπορεί οι μετανάστες να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητα τους στον Αλμυρό, ωστόσο η κρίση οδηγεί πολλούς από αυτούς να γίνουν δεύτερη φορά μετανάστες σε μια αναζήτηση δουλειάς που πλέον δεν μπορούν να βρουν στην περιοχή μας.

«Δουλειά δεν υπάρχει. Πολύ λίγα πράγματα» αναφέρει ο κ. Κιρολάρι και προσθέτει πως «πολλοί φεύγουν να πάνε είτε πίσω στην Αλβανία είτε σε άλλη χώρα για να βρούνε δουλειά. Πώς αλλιώς να ζήσουν το σπίτι και την οικογένειά του;».

Για τη δυσκολία του να αλλάξουν «σπίτι» για ακόμη μια φορά μίλησε ο κ. Κιούσε, ο οποίος σημείωσε πως «είναι δύσκολο να πρέπει να πάρεις για ακόμη μια φορά την οικογένειά σου και να την πας να μείνει σε ένα άλλο μέρος. Και όπως είπαμε πολλά παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα. Δεν την ξέρουν την Αλβανία ή άλλες χώρες και η αλλαγή για τα παιδιά είναι πολύ δύσκολη και μεγάλη».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου