Προχωρούν οι σχεδιασμοί για Ναύσταθμο στον Αλμυρό

Τελευταία ενημέρωση: 2022-01-10, 18:12:35
Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνάντηση του βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου μαζί και με τον Δήμαρχο Αλμυρού κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκο με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Προχωρούν οι σχεδιασμοί για Ναύσταθμο στον Αλμυρό

Οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για την κατασκευή Ναυστάθμου στην θαλάσσια περιοχή του Αλμυρού, καθώς και η απρόσκοπτη λειτουργία του υπάρχοντος αλιευτικού καταφυγίου στην ίδια περιοχή, ήταν το αντικείμενο της σημερινής ενημερωτικής συνάντησης ανάμεσα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ν.Δ. Χρήστο Μπουκώρο και τον Δήμαρχο Αλμυρού κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκο.

Η συνάντηση κρίθηκε αναγκαία μετά από το από 27/12/2021 έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού προς τον Δήμο Αλμυρού με το οποίο ζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την παραχώρηση της συγκεκριμένης περιοχής στο Πολεμικό Ναυτικό.

Από τη συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προέκυψαν τα εξής:

  1. Το Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρεται για την κατασκευή mini Ναυστάθμου στον Παγασητικό, απόφαση η οποία εδράζεται στο νέο αμυντικό δόγμα το οποίο εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ.
  2. Οι προκαταρκτικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και η περιοχή κρίνεται κατάλληλη, ενώ επίκειται και η έναρξη των οριστικών μελετών, η εκπόνηση των οποίων υπολογίζεται να ολοκληρωθεί  σε ένα με δύο χρόνια από σήμερα.
  3. Η συνεργασία των αρμόδιων Διευθύνσεων του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού θα ξεκινήσει άμεσα.
  4. Η λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου Αλμυρού σε καμία περίπτωση δεν παρεμποδίζει την εκπόνηση των μελετών ή και την υλοποίηση του έργου αργότερα. Οπότε, ο Δήμος Αλμυρού μπορεί απρόσκοπτα να συνεχίσει τις επισκευαστικές και βελτιωτικές εργασίες στο αλιευτικό καταφύγιο.
  5. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις το έργο της κατασκευής του Ναυστάθμου θα κοστίσει από 60.000.000 ευρώ έως 100.000.000 ευρώ, κονδύλιο που θα προσδιοριστεί ακριβώς από τις οριστικές μελέτες.

Υπενθυμίζεται ότι το έγγραφο που εστάλη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού προς τον Δήμο Αλμυρού στις 27/12/2021 υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

  1. Σε συνέχεια σχετικού με το οποίο εγνώσθη καταρχήν θετική πρόθεσή σας για παραχώρηση έκτασης 70 στρεμμάτων με δυνατότητα επέκτασης στα 100 στρέμματα, για την ανάπτυξη υποδομών του ΠΝ σε ακίνητο ιδιοκτησίας σας, στην περιοχή «ΤΣΙΓΓΕΛΙ», πέριξ του αλιευτικού καταφυγίου του Αγ. Ιωάννου και κατόπιν ολοκλήρωσης των προκαταρκτικών μελετών που αφορούσαν την εφικτότητα του εγχειρήματος, εκφράζεται διά του παρόντος η βούληση για την υλοποίησή του.
  2.  Με δεδομένο ότι η υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την

επαύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων επί τη βάσει τήρησης ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος και επειδή η αποφυγή κωλυμάτων και χρονικών διολισθήσεων συνιστά παράγοντα μείζονος σημασίας, απαιτείται βέλτιστος συντονισμός ενεργειών.

  1. Έχουν ήδη δοθεί οι απαραίτητες εντολές στη Διεύθυνση Γ΄ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού η οποία και εξουσιοδοτείται όπως, μέσω των αρμόδιων Διευθύνσεών της, έρθει σε απευθείας επικοινωνία με τις τεχνικές / νομικές Υπηρεσίες σας.

ενώ το συγκεκριμένο έγγραφο διευκρίνιζε και άλλες σημαντικές παραμέτρους, οι οποίες δεν μπορεί να δημοσιοποιηθούν.

Τέλος, τόσο ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος όσο και ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος διαβεβαίωσαν τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι εφόσον η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφασίζει οριστικά για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου, οι τοπικοί φορείς θα παράξουν την αναγκαία στήριξη για την υλοποίησή του.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
3
=