ΑΛΜΥΡΟΣ

Εγκρίθηκε το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

εγκρίθηκε-το-σχέδιο-διαχείρισης-αποβ-335239

Για την περίοδο 2020 – 2025 στον Δήμο Αλμυρού – Ποιες δράσεις προβλέπει

Δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης σε συνέργεια με το δίκτυο μπλε κάδων και Πράσινα σημεία στα οποία θα υπάρχει δυνατότητα για τη συμπίεση και δεματοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών προβλέπει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Αλμυρού περιόδου 2020-2025, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της αναθεώρησης του αντίστοιχου Τοπικού Σχεδίου του 2015 και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλμυρού.

Ακόμη, το Τοπικό Σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή δικτύου καφέ κάδων για τη συλλογή προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων τόσο
κατ’ οίκον όσο και από μεγάλους παραγωγούς του Δήμου, την εφαρμογή δικτύου οικιακής κομποστοποίησης οργανικών κουζίνας και πράσινων αποβλήτων κήπου και τη δημιουργία δημοτικής μονάδας κομποστοποίησης, στην οποία θα γίνεται επεξεργασία των προδιαλεγμένων οργανικών και πράσινων αποβλήτων κήπων και πάρκων.
Τα εν λόγω δίκτυα και υποδομές έχουν ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφορία, τη βιωσιμότητα, την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία των
πόρων και εν τέλει την κοινωνική οικονομία. Για την ικανοποιητική προσαρμογή των δημοτών εκτιμάται ότι απαιτείται
ένα βάθος χρόνου 5 έως 10 χρόνια, διότι είναι επιβεβλημένο οι χρήστες των δικτύων και υποδομών να αναπτύξουν νοοτροπία συμμετοχής σ’ αυτό το πρόγραμμα. Ασφαλώς, απαιτείται η συνέχεια και η συνέπεια εκ μέρους του Δήμου για τις δράσεις και τα έργα υλοποίησης του προγράμματος.

Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων εκπονήθηκε με στόχο να ενσωματώσει τις απαιτήσεις και τους στόχους του νέου θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και ειδικότερα του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης
Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020-2030 και του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) 2015-2020.

Επιπλέον, στους στόχους είναι:

-Να ενισχύσει τις υφιστάμενες δράσεις χωριστής συλλογής.
-Να προτείνει νέες δράσεις και μέτρα για: α) τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων, με έμφαση στα ανακυκλώσιμα υλικά και στα βιοαπόβλητα, β) την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και γ) την αύξηση των ποσοστών Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) και ανακύκλωσης.
-Να αναδείξει τα απαιτούμενα τοπικά έργα υποδομής για την ανακύκλωση των ανωτέρω δράσεων.
-Να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών μέσω: α) στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και β) υιοθέτησης οικονομικών κινήτρων.
-Να αξιοποιήσει τις σύγχρονες τεχνολογίες για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των ΑΣΑ σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διαχείριση Αποβλήτων στον Δήμο Αλμυρού

Οπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, ο Δήμος Αλμυρού οραματίζεται μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων του που σταδιακά θα οδηγήσει σε μια τοπική κοινωνία «μηδενικών αποβλήτων», η οποία δεν θα περιορίζεται στα στενά γεωγραφικά του όρια και θα περιλαμβάνει τη συνεργασία του με όμορους Δήμους.
Η εφαρμογή ενός ορθού μοντέλου διαχείρισης αποβλήτων στοχεύει στη βελτίωση και τη βελτιστοποίηση
των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης. Ο συστηματικός έλεγχος για την εφαρμογή του θα
έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου, αποσκοπώντας στην
προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση καινοτόμων δράσεων και τεχνολογιών στη διαχείριση
αποβλήτων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, της υψηλής ποιότητας ζωής των δημοτών, της
κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου