ΑΛΜΥΡΟΣ

Υποτονική είναι η κίνηση στην εμπορική αγορά Αλμυρού  

υποτονική-είναι-η-κίνηση-στην-εμπορικ-357804

Δύσκολα άρχισε ο Οκτώβριος για την εμπορική αγορά του Αλμυρού. Οι καιρικές συνθήκες με το κρύο και τις βροχές του τελευταίου χρονικού διαστήματος δεν ευνοούν τις μετακινήσεις των καταναλωτών στην αγορά, ενώ υπάρχει και το ζήτημα των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων και της οργάνωσης των νοικοκυριών για τον χειμώνα, με αποτέλεσμα να προκύπτει διστακτικότητα στις αγορές.

«Εχουμε μία μικρή καθίζηση από την έναρξη του Οκτωβρίου. Βλέπουμε μία αγορά υποτονική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Επαρχίας Αλμυρού Παναγιώτης Μπούντης.

Ούτως ή άλλως ο Οκτώβριος είναι πάντοτε δύσκολος μήνας για τις επιχειρήσεις αφού τρέχουν αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις. Ετσι, ο εμπορικός κόσμος περιμένει να οριστικοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ 2 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και να δει ποιες επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες ή όχι, μήπως μπορέσει να διευκολυνθεί.

«Από το πρώτο πρόγραμμα δεν είχαμε καμία ενίσχυση. Τώρα λένε ότι θα επιδοτηθούν και εμπορικές επιχειρήσεις. Εμείς κρατάμε μικρό καλάθι», σχολιάζει ο κ. Μπούντης με δεδομένη την ανάγκη για ρευστότητα που υπάρχει στην αγορά.

Αυτή τη στιγμή οι εμπορικές επιχειρήσεις κλείνουν εκκρεμότητες σε σχέση με τις επιταγές, τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές από την πανδημία στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πήρε παράταση, όμως ζητούμενο για την αγορά είναι να υπάρχει κίνηση.

«Αν δεν υπάρχει διάθεση για κατανάλωση, δεν μπορεί να υποστηριχθεί η οποιαδήποτε ρύθμιση», επισήμανε ο κ. Μπούντης.

«Οι επιχειρήσεις μπαίνουν σε έναν δύσκολο χειμώνα, με ανατιμήσεις σε κάποια είδη, μεγάλες αυξήσεις στο πετρέλαιο που θα πλήξουν τα νοικοκυριά και με αμφίβολο τον ρυθμό της κατανάλωσης. Μέσα σε όλα αυτά δεν μπορούν να πιστωθούν από τις εταιρείες, αφού οι προμήθειες γίνονται με ρευστό, ενώ τα πάγια έξοδα των εμπόρων αυξάνονται. Το καλοκαίρι ήταν καλό, αλλά ο χειμώνας θα είναι δύσκολος», προσθέτει.

Από την πλευρά της η Ενωση Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Επαρχίας Αλμυρού έχει αναλάβει σειρά δράσεων για την ενημέρωση των εμπόρων σχετικά με τα προγράμματα που τρέχουν, τις αναστολές, τις ρυθμίσεις και τη στήριξή τους.

Επιπλέον, άρχισε συνεργασία με τοπικό ΚΕΚ με αντικείμενο την υλοποίηση δύο επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και το ένα υλοποιείται ήδη. Τα προγράμματα είναι διάρκειας 2 εβδομάδων και επιδοτούμενα για τους συμμετέχοντες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου