ΑΛΜΥΡΟΣ

Προβλήματα στο Αχίλλειο με την αγκυροβόληση των πλοίων

προβλήματα-στο-αχίλλειο-με-την-αγκυρο-401420

Πέρασε ένα ακόμη καλοκαίρι και το δημοτικό λιμενικό γραφείο Αλμυρού δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα στην Τοπική Κοινότητα Αχιλλείου να προκύψουν και πάλι τα προβλήματα με την «πίεση» του λιμανιού από τον κατάπλου πληθώρας πλοίων και κότερων που δένουν στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γεώργιος Μαρκάκης λέει ότι κάθε καλοκαίρι επικρατεί αναρχία με τους πλοιοκτήτες να τσακώνονται για τα σημεία που δένουν τα πλοία. Οι κάτοικοι της περιοχής γίνονται μάρτυρες των προστριβών και παρακολουθούν τα προβλήματα δίχως να μπορούν να παρέμβουν.

«Εχουμε πολλούς επισκέπτες το καλοκαίρι, αρκετά λεωφορεία, κότερα, καράβια, ημερόπλοια και δεν υπάρχουν κάποιος να βάλει μία τάξη. Δεν υπάρχει υπεύθυνος να οριοθετήσει που θα δένει το κάθε πλοίο, με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος», σημείωσε.

Η Τοπική Κοινότητα ζητεί να λειτουργεί το δημοτικό λιμενικό ταμείο, έστω το επόμενο καλοκαίρι να μην παρουσιαστούν τα ίδια προβλήματα. «Είναι κρίμα να αποχωρούν οι πλοιοκτήτες δυσαρεστημένοι», σημειώνει ο ίδιος.

Δεύτερο μεγάλο πρόβλημα των κατοίκων της περιοχής είναι η ασυντήρητη της αγροτικής οδοποιίας. Το Αχίλλειο έχει 600 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι σε ποσοστό 90% ασχολούνται με τη γεωργία, κατά κύριο λόγο τις ελιές, καθώς στην περιοχή υπάρχει μονοκαλλιέργεια, και την κτηνοτροφία.

«Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη μετακίνησή τους στα χωράφια και τις μονάδες τους, καθώς οι δρόμοι έχουν γίνει δύσβατοι και υπάρχουν πολλά εμπόδια», είπε ο κ. Μαρκάκης.

Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχε ο κ. Μαρκάκης με τον δήμαρχο Αλμυρού ο Βαγγέλης Χατζηκυριάκος ενημέρωσε ότι σύντομα θα γίνει η αποκατάσταση. Οι κάτοικοι θέλουν να γίνει διάνοιξη γρήγορα, καθώς το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η συλλογή των ελαιών.

Η κατάσταση που επικρατεί με στις σχολικές μονάδες της Κοινότητας χαρακτηρίζεται ικανοποιητική. Τα σχολεία ξεκίνησαν χωρίς προβλήματα και οι όποιες επισκευές απαιτείται να γίνουν, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σύντομα, αφού βγήκε ανάδοχος και είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν εργασίες.

Σχετικά με το αποχετευτικό, η Κοινότητα περιμένει να αντιμετωπιστεί το θέμα από κοινού με τους Αγίους Θεοδώρους. Το οικόπεδο που είχε επιλεγεί κρίθηκε ακατάλληλο από τις Τεχνικές Υπηρεσίες για τις εγκαταστάσεις κι η έρευνα συνεχίζεται.

Εκείνο που απασχολεί έντονα την περιοχή είναι η σύνδεση του Αχιλλείου με το φράγμα Μαυρομάτι. Το νερό στο Αχίλλειο είναι υφάλμυρο και οι κάτοικοι το χρησιμοποιούν μόνο για τις απαραίτητες δουλειές στο σπίτι και όχι για κατανάλωση. Ο κ. Μαρκάκης λέει όμως, ότι ακόμη και γι’ αυτή τη χρήση τα άλατα προκαλούν ζημιές στα πλυντήρια και στους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Οι κάτοικοι καλύπτουν τις ανάγκες για πόσιμο νερό από τις δημόσιες βρύσες του χωριού που υδρεύονται από την Οθρυ, το νερό των οποίων είναι εξαιρετικής ποιότητας. «Το θέμα για εμάς είναι να επισπευσθούν οι εργασίες στο φράγμα για να μη χάσουμε το επόμενο καλοκαίρι. Πρέπει να αντικατασταθούν οι μειωτήρες, που ήταν σε αχρηστία επί 20 χρόνια. Η τελευταία δοκιμή σύνδεσης με το Μαυρομάτι, η οποία έγινε πέρυσι, έσπασε τον αγωγό μεταφοράς. Για την αντικατάσταση ο δήμαρχος έχει πει ότι προχωρεί η μελέτη», καταλήγει.

Η σύνδεση με το φράγμα Μαυρομάτι προτεραιότητα για την Τοπική Κοινότητα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου