ΑΛΜΥΡΟΣ

Τιμήθηκε η απελευθέρωση του Αλμυρού

τιμήθηκε-η-απελευθέρωση-του-αλμυρού-465317

Συμπληρώθηκαν 140 χρόνια από την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού

Με τη δέουσα λαμπρότητα και διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις τιμήθηκε η συμπλήρωση 140 χρόνων από την απελευθέρωση του Αλμυρού από τον τουρκικό ζυγό. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν, με γνώμονα τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας.

Ο επετειακός κύκλος άνοιξε προχθές Δευτέρα 16 Αυγούστου με εκδήλωση αφιερωμένη στη συμμετοχή του Αλμυρού στους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες και στον Ιερό Λόχο, στον προαύλειο χώρο του Δημοτικού Ωδείου, με ομιλητές τον πρώην υπουργό και πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Γεώργιο Σούρλα και τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό και συγγραφέα Αθανάσιο Καραπέτσα, συνοδεία της χορωδίας του Δήμου Αλμυρού.

Η εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμούς των βουλευτών Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου και Αθ. Λιούπη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού.

Στην ομιλία του ο Γ. Σούρλας αναφέρθηκε εκτενώς στο χρονικό της απελευθέρωσης του Αλμυρού στις 17 Αυγούστου 1881, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Φέτος, μετά από 140 χρόνια από την απελευθέρωση ο Δήμος Αλμυρού τιμά τους Ιερολοχίτες των Θηβών, που τον Φεβρουάριο του 1878 έσπευσαν στον Αλμυρό και έδωσαν με τους επαναστάτες σκληρές μάχες για την απελευθέρωση της περιοχής».

Εξαίροντας τους αγώνες για ελευθερία, ο κ. Σούρλας τόνισε ότι: «Με τις όποιες δυνάμεις διέθεταν και ιδιαίτερα με την ελληνική ψυχή, με αυτές που απορρέουν από το πατριωτικό καθήκον οι Αλμυριώτες έδωσαν σκληρούς αγώνες, που τιμούν την ιστορία τους.

Το 1878 και πάλι αγωνίστηκαν σε δυσμενείς συνθήκες και έγραψαν σελίδες δόξας και τιμής με τις μάχες που έδωσαν. Στις 15 Ιανουαρίου ύψωσαν την σημαία της επανάστασης στην Βρύναινα, στις 3 Φεβρουαρίου κατέλαβαν τον Πλάτανο και συγκρότησαν προσωρινή κυβέρνηση με πρόεδρο τον Θρασύβουλο Βελέντζα και κήρυξαν την ένωση του Αλμυρού με την υπόλοιπη Ελλάδα. Παρά την ανεπιτυχή έκβασή της επανάστασης του 1878 οι αγώνες και οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες».

Μετά από τρία χρόνια «το 1881 έχουμε τη Θεσσαλία ελεύθερη και την επαρχία Αλμυρού πλέον ενωμένη. Οι Αλμυριώτες τη σκλαβιά και την ελευθερία την έζησαν περισσότερο από κάθε άλλον, αφού το 1830 στην ανεξάρτητη Ελλάδα, η περιοχή τους βρέθηκε διηρημένη. Στην ελεύθερη Ελλάδα περιελήφθησαν μόνο Σούρπη, Πτελεός, Αμαλιάπολη, Άγιος Ιωάννης, Άγιοι Θεόδωροι και Γαύριανη, ενώ η πόλη του Αλμυρού και άλλες περιοχές της περιφέρειας έμειναν σκλαβωμένες για 50 ακόμη χρόνια μέχρι το 1881 και συνέχισαν τους απελευθερωτικούς αγώνες.

Τιμούμε τους Ιερολοχίτες των Θηβών. Τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν και είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους για μια Ελλάδα ελεύθερη και υπερήφανη, όπως εκείνοι την ονειρεύτηκαν» σημείωσε ο κ. Σούρλας.

Τιμή στους ήρωες

Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου προεξάρχοντος του αρχιερατικού επιτρόπου Αλμυρού π. Γεωργίου Μπέκα τελέστηκε χθες το πρωί, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης, του βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Χρήστου Μπουκώρου, του βουλευτή Θανάση Λιούπη, της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Παπανάτσιου, του δημάρχου Βαγγέλη Χατζηκυριάκου, των μελών του δημοτικού συμβουλίου, των τοπικών αρχών και κατοίκων της περιοχής.

Αμέσως μετά τη δοξολογία, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας η Αγγελική Μπατσκίνη, οδοντίατρος και ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας παρουσιάστηκε το βιβλίο της Χρύσας Μαρδάκη, κοινωνιολόγου, συγγραφέα και τέως διευθύντριας του Γενικού Λυκείου Αλμυρού, με τίτλο « Ελέγκω, Αν ήσουν γυναίκα στην Ελληνική Επανάσταση…», στον προαύλειο χώρο του Δημοτικού Ωδείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου