ΑΛΜΥΡΟΣ

Επένδυση φωτοβολταϊκών στο Νεοχωράκι Αλμυρού

επένδυση-φωτοβολταϊκών-στο-νεοχωράκ-469427

Πράσινο φως πήρε από το περιφερειακό συμβούλιο η κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού στη θέση Γελεσλέρ

Εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού στη θέση «Γελεσλέρ» στο Νεοχωράκι της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), το έργο θα κατασκευαστεί σε αγροτεμάχιο με συνολική έκταση 720.500,00m2. Συγκεκριμένα, το γεωτεμάχιο που θα εγκατασταθεί ο ΦΒ σταθμός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2,58 km ΒΑ του οικισμού Νεοχωράκι, 3,20 km ΒΑ του οικισμού Νεράιδα, 3,42 km Α-ΒΑ του οικισμού Ανθότοπος, 1,6 km Ν του οικισμού Άνω Μαυρόλοφος, καθώς και 1,31 km Ν-ΝΑ του οικισμού Αργιλοχώρι που είναι και ο πλησιέστερος.

Η εγκατεστημένη ισχύς του σταθμού θα είναι 86,61760 MW και αποτελείται από 216.544 φωτοβολταϊκά πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα συνδέονται σε σειρές ανά 26 γεννήτριες σχηματίζοντας 8.329 παράλληλες φωτοβολταϊκές συστοιχίες (strings) αντίστοιχα.
Στη θέση του έργου υπάρχουν θεσμοθετημένες χρήσεις γης από το Αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δ.Ε. Αλμυρού του Δήμου Αλμυρού. Συγκεκριμένα, το γήπεδο εγκατάστασης του Φωτοβολταϊκού Σταθμού προτείνεται να χωροθετηθεί στη Ζώνη ΠΕΠΔ-2, όπου επιτρέπονται εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκής ενέργειας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης, Κωνσταντίνο Μπάρδα, η προτεινόμενη δραστηριότητα κρίθηκε ότι είναι απολύτως συμβατή με το Αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού του Δήμου Αλμυρού, με τις χωροταξικές δεσμεύσεις του, ενώ η μελέτη δραστηριότητα δεν εμπίπτει εντός προστατευόμενης περιοχής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού δικτύου Natura 2000 (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ), αλλά ούτε και σε κάποια άλλη προστατευόμενη περιοχή του Ν. 3937/2011.Η κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης αναμένεται να προκαλέσει αλλαγή της χρήσης σε γη για ηλεκτροπαραγωγή από Α.Π.Ε ενώ επιπτώσεις στις παρακείμενες χρήσεις (καλλιεργούμενες εκτάσεις, οικισμοί) δεν αναμένονται.

Όπως επισημάνθηκε, στο αγροτεμάχιο δεν υπάρχει πανίδα που να ενδιαιτεί εκεί, ενώ παράλληλα η βλάστηση της περιοχής είναι πόες και αγρωστώδη φυτά. Από την διαμόρφωση του οικοπέδου, αναμένεται να αλλάξουν σε πολύ μικρό βαθμό τα ανάγλυφα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του εδάφους. Κατά τη φάση κατασκευής, η αλλοίωση του τοπίου είναι μόνιμη όσον αφορά την εγκατάσταση Φ/Β πάρκου.

Από τη φύση του το έργο δεν αναμένεται να προκαλέσει μεταβολές στα κλιματικά και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής μελέτης όσο και της περιοχής άμεσης επιρροής του έργου. Κατά την κατασκευή και λειτουργία του υπό μελέτη έργου δεν επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα το υδάτινο περιβάλλον της περιοχής ούτε αναμένονται φαινόμενα διάβρωσης του εδάφους. Το έργο σε κανονικές συνθήκες δεν θα προκαλέσει επίπτωση ή όχληση στον πληθυσμό της περιοχής, η ανθρώπινη υγεία δεν θα επηρεαστεί από το έργο καθώς δεν προκύπτει έκθεση σε κινδύνους βλάβης της υγείας των ανθρώπων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου