ΑΛΜΥΡΟΣ

Νεκρός ο νηογνώμονας Πέτρος Τσεμπελής ~ Πνίγηκε στη Σκιάθο

νεκρός-ο-νηογνώμονας-πέτρος-τσεμπελή-495889

Ο άνθρωπος που διέσωσε μνήμες της παλιάς Αθήνας

Στον συνταξιούχο νηογνώμονα Πέτρο Τσεμπελή, τον άνθρωπο που διέσωσε μνήμες της παλιάς Αθήνας, ανήκε η σορός, που εντοπίστηκε να επιπλέει το Σάββατο το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της νήσου Αρκού και της Σκιάθου.

Ο άτυχος 81χρονος είχε πάει για μπάνιο με τη βάρκα του στη νήσο Αρκού μόνος. Ομως, αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ κολυμπούσε και πνίγηκε. Η σορός του εντοπίστηκε γύρω στις 12:00 από χειριστή σκάφους που ειδοποίησε για βοήθεια τη λιμενική αρχή του νησιού.

Αμεσα στο σημείο έπλευσε σκάφος. Οι λιμενικοί διαπίστωσαν ότι ο ηλικιωμένος είχε ήδη εκπνεύσει. Αναζήτησαν τα στοιχεία ταυτότητάς του και διαπίστωσαν ότι ήταν ο Πέτρος Τσεμπελής.

Ο 81χρονος διατηρούσε εξοχική κατοικία στη Σκιάθο. Αγαπούσε πολύ το νησί και το επισκεπτόταν συχνά.

Ζευγάρι Αγγλων, γείτονές του στην Καναπίτσα της Σκιάθου, σύμφωνα με το Εθνος, του µίλησαν ένα βράδυ πριν από 25 χρόνια για κάποιον φίλο τους που εργάζεται ως σερβιτόρος στην πατρίδα τους και είναι απόγονος του φωτογράφου της βασίλισσας Βικτωρίας, Αλεξάντερ Λαµόντ Χέντερσον. Ο σερβιτόρος είχε ένα τµήµα του πολύτιµου αρχείου του Χέντερσον και µάλιστα µια σειρά φωτογραφιών από την επίσκεψή του στην Αθήνα το 1904 και ήθελε να το πουλήσει.

Ο µηχανικός Πέτρος Τσεµπελής δέχτηκε να το αποκτήσει και χάρη στην κίνησή του διέσωσε ένα κοµµάτι της ιστορίας της Αθήνας των αρχών του 20ού αιώνα. Αργότερα, ο Πέτρος Τσεµπελής δώρισε το αρχείο µε τις 150 γυάλινες διαφάνειες στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και τον µόνο όρο που έθεσε ήταν αυτές οι φωτογραφίες να εκτεθούν -µετά την Αθήνα- στο αγαπηµένο του νησί, στη Σκιάθο.

Ο Πέτρος Τσεµπελής ήταν γέννηµα θρέμμα Αθηναίος. Σπούδασε µηχανικός και εργάστηκε για χρόνια στη ναυπηγική βιοµηχανία. Πήγε για πρώτη φορά στη Σκιάθο πριν από αρκετά χρόνια και έκτοτε περνούσε τις καλοκαιρινές του διακοπές εκεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου