ΑΛΜΥΡΟΣ

Η επιστολή στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, που «έγειρε» την πλάστιγγα για το Ναύσταθμο στον Αλμυρό

η-επιστολή-στον-αρχηγό-γεεθα-που-έγει-527360

Πρόκριμα στον Αλμυρό για τη δημιουργία Ναυστάθμου, που θα καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες των πεζοναυτών και της 32ης Ταξιαρχίας, που εδρεύει στο Στρατόπεδο Γεωργούλα, δίνει η μελέτη του Πολεμικού Ναυτικού, που ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες.

Αυτό έκανε γνωστό χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Ράδιο Βέρα ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, μεταφέροντας την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Οπως ανέφερε ο κ. Μπουκώρος η μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα οπότε και θα υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη για τον Αλμυρό, αλλά και για όλη τη Μαγνησία, καθώς σε πλήρη ανάπτυξη ο Ναύσταθμος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη, αφού σε πλήρη λειτουργία μπορεί να απασχολεί μέχρι 1.000 άτομα προσωπικό.

Επιπροσθέτως, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου, καθώς τα εμπόδια από την ενδεχόμενη παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, που θα μείωναν ενδεχομένως το επενδυτικό ενδιαφέρον, πλέον ξεπερνιούνται.

«Η επιλογή του θαλάσσιου μετώπου του Αλμυρού για να δημιουργηθεί ο Ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα ανοίγει αφενός τον δρόμο για την επενδυτική αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου, αφετέρου φέρνει πιο κοντά την υπόθεση δημιουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου κοντά στην ΠΑΘΕ, σε συνδυασμό με την σιδηροδρομική σύνδεση των ΒΙΠΕ με το λιμάνι», σχολίασε σχετικά στη ραδιοφωνική εκπομπή ο βουλευτής Μαγνησίας.

Τα πλεονεκτήματα και η επιστολή,

που «έγειραν» την πλάστιγγα

Ενα από τα πλεονεκτήματα, που φαίνεται ότι «έγειραν» την πλάστιγγα υπέρ της δημιουργίας Ναυστάθμου στη θαλάσσια περιοχή του Αλμυρού, είναι ότι ο Δήμος Αλμυρού έχει εκδηλώσει την πρόθεση εάν γίνει ο Ναύσταθμος στην περιοχή του να παραχωρήσει 90 στρέμματα για τις εγκαταστάσεις.

Η διερεύνηση πάντως της περιοχής του Αλμυρού, αν πληροί τις προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί Ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού στη Μαγνησία, δεν προέκυψε εν μία νυκτί.

Τον περασμένο Απρίλιο και πιο συγκεκριμένα στις 16 Απριλίου 2021, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον δήμαρχο Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκο συνυπέγραψαν επιστολή με αποδέκτη τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο, ζητώντας να διερευνηθούν τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή για να ευοδωθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα στην επιστολή επισημαίνονταν τα εξής: «Αξιότιμε κύριε αρχηγέ,

με έντονο ενδιαφέρον και έκδηλη ικανοποίηση παρακολουθούμε την υλοποίηση του σχεδιασμού σας για μεταστάθμευση της Διοίκησης Αποβατικών Δυνάμεων στο λιμάνι του Βόλου.

Γνωρίζουμε, όμως, ότι το Εμπορικό Λιμάνι Βόλου τελεί υπό καθεστώς παραχώρησης. Επιπλέον, η τρίτη προβλήτα, η οποία έχει επιλεγεί από το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να καταστεί λειτουργική απαιτούνται έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Εκτός των προηγουμένων, η συγκέντρωση εμπορικών δραστηριοτήτων ευρείας κλίμακας, τουριστικής κίνησης με κρουαζιερόπλοια και στρατιωτικής λειτουργίας καθιστά τη συνύπαρξη, για λόγους λειτουργικότητας και ασφάλειας, ίσως προβληματική.

Τούτων δοθέντων, ανέλαβα την πρωτοβουλία να ενημερώσω τον Δήμαρχο Αλμυρού κ. Ευάγγελο Χατζηκυριάκο, προτείνοντας την παραχώρηση έκτασης στο Πολεμικό Ναυτικό. Ο Δήμαρχος Αλμυρού ανταποκρίθηκε άμεσα και σε συνάντησή μας, που έλαβε χώρα την Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, στο γραφείο μου στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, απάντησε ότι αντιμετωπίζει πολύ θετικά το ενδεχόμενο παραχώρησης 70 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Δήμου, στην παραλία του Αλμυρού, με προοπτική επέκτασης στα 100 στρέμματα,

άνευ ανταλλάγματος, προκειμένου οι εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου να είναι εντελώς αυτόνομες από κάθε άλλη δραστηριότητα.

Σε περίπτωση που τελεσφορήσει μια τέτοια πρόταση, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Σας αναφέρουμε ορισμένα από αυτά:

Ιον Αποδεσμεύεται το Λιμάνι Βόλου ως προς την παραχώρηση και την ανάπτυξή του.

2ον Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά μια δική του, αυτόνομη, βάση στο ασφαλές περιβάλλον του Παγασητικού κόλπου.

3 ον Η συγκεκριμένη έκταση απέχει μόλις 2 χλμ από την 111 Πτέρυγα Μάχης.

4ον Η προτεινόμενη έκταση απέχει μόλις 3 χλμ από το εθνικό οδικό δίκτυο, β ενώ υπάρχει και κόμβος (κόμβος Αλμυρού).

5ον Η απόσταση από την πόλη του Βόλου δεν ξεπερνά τα 20 – 25 λεπτά οδικώς.

Αξιότιμε κύριε αρχηγέ,

παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία και σας ευχόμαστε καλή δύναμη και πάντα επιτυχίες στο δύσκολο έργο της καθοδήγησης των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας», κατέληγε η επιστολή.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου