ΑΛΜΥΡΟΣ

Αρχαία πόλη στο φως

αρχαία-πόλη-στο-φως-555939

Σημαντική για την περιοχή η επανεκκίνηση των ανασκαφών στη Μαγούλα Πλατανιώτικη

Εξαιρετικά σημαντική για την αρχαιολογική έρευνα η επανεκκίνηση των ανασκαφών για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Μαγούλα Πλατανιώτικη, μετά την προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Αλμυρού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στόχος η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στην περιοχή, υπό την επιστημονική διεύθυνση του Γιάννη Λώλου, καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Βάσως Ροντήρη, αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Η επανεκκίνηση των ανασκαφών στη θέση Μαγούλα Πλατανιώτικη, που βρίσκεται στην περιοχή του Πλατάνου, αποσκοπεί στην αποκάλυψη τμήματος της αρχαίας πόλης, η οποία ταυτίζεται με την πόλη της Αλου των κλασικών χρόνων.

Η ανασκαφική έρευνα στο δυτικό τομέα της πόλης κατά το 2018 και 2019, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, έφερε στο φως σταυροδρόμι του οικισμού, καθώς και τμήματα τεσσάρων οικιών που χρονολογούνται στον 3ο και τον 2ο αιώνες π.Χ. Απώτερος στόχος είναι η ανασκαφή ολόκληρων των οικιών και της σκευής τους, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για τη ζωή σε αυτήν την σημαντική θεσσαλική πόλη κατά τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.

Tο προσωπικό που θα απασχοληθεί στο έργο είναι εικοσιπέντε περίπου άτομα και περιλαμβάνει τους διευθυντές της ανασκαφής, τρεις έμπειρους αρχαιολόγους, υπεύθυνους για την επίβλεψη των ανασκαφικών τομών και για την καταγραφή των ευρημάτων, έναν αρχιτέκτονα, συντηρητή, σχεδιαστή, τρεις εργατοτεχνίτες, και δεκαπέντε περίπου φοιτητές ή τελειόφοιτους αρχαιολογίας που θα βοηθήσουν στην ανασκαφή και τη μελέτη των ευρημάτων ως μέρος της πρακτικής τους άσκησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου