ΑΛΜΥΡΟΣ

Προετοιμασίες για το άνοιγμα της εστίασης στον Αλμυρό

προετοιμασίες-για-το-άνοιγμα-της-εστί-619001

Προβληματισμός για την επόμενη μέρα, με τους επαγγελματίες να είναι σε δύσκολη οικονομικά θέση

Αρχισαν οι προετοιμασίες για την επανεκκίνηση της εστίασης στον Αλμυρό τη Δευτέρα του Πάσχα. Ωστόσο, στον επιχειρηματικό κόσμο του κλάδου που περίμενε επί μήνες το επιθυμητό άνοιγμα επικρατούν διάχυτα συναισθήματα. Ικανοποίηση από τη μία, για την επαναφορά στην κανονικότητα και προβληματισμός από την άλλη, για τον τρόπο που μπορεί αυτή να γίνει.

Η πλατφόρμα για την ενίσχυσή του με κεφάλαια κίνησης δεν έχει ακόμη ανοίξει, ενώ η επανεκκίνηση θα γίνει μετά από σειρά αργιών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εμπόδια στην προμήθεια των καταστημάτων με πρώτες ύλες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ψητοπωλείων, Καφετεριών, Ταβερνών και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Αλμυρού, Ευάγγελος Μπακίρης, λέει ότι σίγουρα η επαναφορά στην κανονικότητα είναι μία δύσκολη διαδικασία, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πως θα είναι η εστίαση την επόμενη μέρα της καραντίνας.

«Η ενίσχυση για τα κεφάλαια επανεκκίνησης φαίνεται ότι θα καθυστερήσει, ενώ αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε ποιες επιχειρήσεις θα στηριχθούν οικονομικά με την 7η Επιστρεπτέα Προκαταβολή», τονίζει.

Η προεργασία για το άνοιγμα των καταστημάτων έχει ήδη γίνει. «Πιστεύω ότι θα βρούμε τον δρόμο για να λειτουργήσουμε σιγά σιγά. Η αρχή θα είναι δύσκολη», αναφέρει ακόμη.

Οι αντιδράσεις για τον τρόπο επαναλειτουργίας κατά κύριο λόγο προέρχονται από τους ιδιοκτήτες ταβερνών και μεγάλων καταστημάτων.

«Δεν θα προλάβουν να εφοδιαστούν με πρώτες ύλες. Όμως, κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξουμε. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Περιμένουμε όλοι να δούμε την επόμενη μέρα της καραντίνας», σημειώνει.

Οι διαμαρτυρόμενοι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι η επανεκκίνηση θα έπρεπε να γίνει μετά την Κυριακή του Θωμά στις 14 Μαΐου, που θα ανοίξει και ο τουρισμός, αν η πορεία της πανδημίας έχει καλή πορεία τότε και δεν παρουσιαστούν αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα.

Κυρίως φοβούνται τυχόν αλλαγή των σχεδίων λόγω της πανδημίας, η οποία θα είχε σαν αντίκτυπο να τιναχθεί στον αέρα η προετοιμασία.

Αντίθετα οι ιδιοκτήτες καφετεριών είναι ικανοποιημένοι. Δεν έχουν πολλές προμήθειες και η προετοιμασία τους είναι λιγότερο κοστοβόρα.

«Το μείζον θέμα για εμάς είναι να δούμε πως θα μας βρει η επόμενη μέρα. Ο κόσμος θα παραμένει φοβισμένος και επιφυλακτικός αν και θα ισχύουν όλα τα ατομικά μέτρα για την αποτροπή διάδοσης της πανδημίας, με τις αποστάσεις ασφαλείας, τα αντισηπτικά, τις προστατευτικές μάσκες.

Σίγουρα θα υπάρχουν απώλειες. Κάποιες καταστήματα μπορεί να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν εκ νέου», σημειώνει ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι η εστίαση περιμένει ακόμη την ενίσχυση για τις θερμαντικές συσκευές. Αν και πολλοί επιχειρηματίες προχώρησαν σε επενδύσεις η επιχορήγηση μέσω ΕΣΠΑ δεν έχει ακόμη δοθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου