ΑΛΜΥΡΟΣ

Με επιτυχία η επιχείρηση στείρωσης και εμβολιασμού αδέσποτων στον Αλμυρό

με-επιτυχία-η-επιχείρηση-στείρωσης-κα-635103

Φροντίδα σε συνολικά 190 τετράποδα από πολυμελή ομάδα κτηνιάτρων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε προχθές το απόγευμα η επιχείρηση σήμανσης, εμβολιασμού και στείρωσης των αδέσποτων ζώων, που φιλοξενούνται στο κυνοκομείο της αείμνηστης Ελένη Χριστέλλου, στον Αλμυρό.

Με τη συνδρομή κλιμακίου 25 κτηνιάτρων από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας με επικεφαλής τον διευθυντή Παντελή Καταραχιά, της Φιλοζωικής Ομάδας Αλμυρού «Αγάπη και Προστασία», των κτηνιάτρων Νικολάου Γερογιάκομου και Ηλία Διαμαντή καθώς και των φιλόζωων από τον Βόλο Κερασίας Δημητριάδη, Κατερίνας Πανανού και Ακριβής Αλμπανίδου, η 5μελής επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων του δήμου Αλμυρού πραγματοποίησε συνολικά 91 στειρώσεις ζώων, ενώ τσιπάρισε και εμβολίασε το σύνολο των ζώων που φιλοξενούνται στο κυνοκομείο, που είναι συνολικά περίπου 190.

Ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιχείρηση. «Ο καθένας ξεχωριστά έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου παίρναμε οργανωμένα τα αδέσποτα ζώα και τα μεταφέραμε στα χειρουργεία των κτηνιάτρων που είχαν παραχωρηθεί, προκειμένου να κάνουμε όλες αυτές τις ενέργειες, που είναι πολύ σημαντικές», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο δήμος Αλμυρού διέθεσε τα φάρμακα για τις στειρώσεις και τον εμβολιασμό. «Δεν έχει υπάρξει παρόμοια επιχείρηση. Ωστόσο, η δράση αυτή δεν θα έχει καμία αξία, αν δεν ευαισθητοποιηθούν οι δημότες και δεν κατανοήσουν τι σημαίνει αδέσποτο ζώο και ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να τηρείται», πρόσθεσε.

«Το προηγούμενο διάστημα είχε πραγματοποιηθεί και ο έλεγχος των ζώων από πλευράς ασθενειών», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της 5μελούς Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Αναστάσιος Δεληζήσης, σημειώνοντας ότι παράλληλα τρέχει διαδικασία υιοθεσίας των ζώων.

Οταν ανέλαβε η δημοτική αρχή Αλμυρού τη λειτουργία του ιδιωτικού κυνοκομείου υπήρχαν περίπου 250 αδέσποτα ζώα. Τα 50 από αυτά κατέστη δυνατό και απέκτησαν δικό τους σπίτι, ενώ κάποια δυστυχώς απεβίωσαν λόγω πολύχρονων ασθενειών.

«Προτεραιότητά μας σήμερα είναι η υιοθεσία των ζώων, καθώς η επιστροφή στο περιβάλλον, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, είναι αδύνατη για τα περισσότερα από αυτά, αφού είναι μαθημένα να ζουν σε κλειστούς χώρους εδώ και σειρά ετών. Ετσι συνεργαζόμαστε με ιδιώτες εθελοντές», είπε ο κ. Δεληζήσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη συνεργασία με άλλους δήμους, ώστε κάποια από τα αδέσποτα να μεταφερθούν σε αδειοδοτημένα ιδιωτικά κυνοκομεία.

Τέλος, η δημοτική αρχή Αλμυρού έχει αιτηθεί και χρηματοδοτηθεί για την κατασκευή και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων και τρέχει τις σχετικές διαδικασίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου