ΑΛΜΥΡΟΣ

Σταθμός φωτοβολταϊκών στις Στρεβαδόλακκες

σταθμός-φωτοβολταϊκών-στις-στρεβαδό-638085

Στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο

Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 19,996875 mv πρόκειται να κατασκευαστεί στη θέση Στρεβαδόλακκες της Τοπικής Κοινότητας Αλμυρού.

Το έργο έρχεται προς συζήτηση αύριο Δευτέρα στις 18:00 στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, το οποίο θα συζητήσει την έγκριση ή όχι της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας γνωμοδοτεί θετικά επί της μελέτης.

Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), ο σταθμός θα αποτελείται από 53.325 φωτοβολταϊκά πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου της εταιρείας TRINA ισχύος 375wp έκαστο.

Τα πλαίσια θα τοποθετηθούν σε σειρές των 27 πλαισίων έκαστο και στην συνέχεια θα συνδέονται παράλληλα μεταξύ τους. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα και θα συνδεθεί στο δίκτυο μέσω του νέου Υ/Σ Αλμυρός ΙΙ στον οποίο θα διοχετεύεται η παραγόμενη ενέργεια, με αποκλειστική υπόγεια γραμμή μέσης τάσης μήκους περίπου 15Km. Η ακριβής του θέση βρίσκεται εκτός των ορίων οικισμού, εντός Γ.Π.Σ. Αλμυρού σε περιοχή ελέγχου και περιορισμού δόμησης και εκτός περιοχής Natura 2000.

Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει διαμόρφωση αγροτεμαχίου και συγκεκριμένα χωματουργικές εργασίες, εγκατάσταση υπόγειων ηλεκτρικών γραμμών και περίφραξη. Στη συνέχεια θα γίνει η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλακών και η κατασκευή υποστηρικτικών δομών.

Από τη φύση του το έργο εκτιμάται ότι δεν αναμένεται να προκαλέσει μεταβολές στα κλιματικά και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής μελέτης όσο και της περιοχής άμεσης επιρροής του έργου. Επιπλέον, κατά την κατασκευή και λειτουργία του υπό μελέτη έργου εκτιμάται δεν επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα το υδάτινο περιβάλλον της περιοχής ούτε αναμένονται φαινόμενα διάβρωσης του εδάφους. Το έργο δεν θα προκαλέσει καμιά επίπτωση ή όχληση στον πληθυσμό της περιοχής, η ανθρώπινη υγεία δεν θα επηρεαστεί από το έργο, καθώς δεν προκύπτει έκθεση σε κινδύνους βλάβης της υγείας των ανθρώπων.

Η κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης αναμένεται να προκαλέσει αλλαγή της χρήσης σε γη για ηλεκτροπαραγωγή από Α.Π.Ε. ενώ επιπτώσεις στις παρακείμενες χρήσεις (καλλιεργούμενες εκτάσεις, οικισμοί) δεν αναμένονται.

Σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του έργου δεν θα προκληθούν εκπομπές της. Η πιθανή πηγή εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μπορεί να προέλθει από την εναέρια γραμμή μεταφοράς μέσης τάσης στον υποσταθμό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου