Προγραμματική για ευφυή συστήματα

Τελευταία ενημέρωση: 2021-04-04, 11:24:47
Σε καλύτερο ενεργειακό σχεδιασμό προχωρά η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Αλμυρού
Προγραμματική για ευφυή συστήματα

 

Μεταξύ της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Αλμυρού και του Δήμου Αλμυρού 

Στη σύναψη σύμβασης με τον δήμο Αλμυρού για την εκτέλεση του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης ενέργειας στις υποδομές πόσιμου νερού και λυμάτων του δήμου» θα προχωρήσει η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Αλμυρού.

Εισηγούμενος το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Αλμυρού, Κωνσταντίνος Μπέκας, τόνισε ότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι για όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και η ανάλυση του απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση.

Οπως ενημέρωσε, οι επιλογές στο τομέα της παραγωγής, διανομής και χρήσης ενέργειας έχουν πλέον καθοριστικής σημασίας ρόλο στη προστασία του περιβάλλοντος. Ετσι περισσότερο από ποτέ έχει δημιουργηθεί η ανάγκη για ένα καλύτερο ενεργειακό σχεδιασμό.

Ειδικότερα, η σύμβαση αφορά την προμήθεια, την ολοκληρωμένη εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία νέων πινάκων ισχύος με ενσωματωμένους ρυθμιστές στροφών, νέων αναλυτών ενέργειας, λογισμικού ενεργειακής βελτιστοποίησης λειτουργίας και αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων αντλητικών συγκροτημάτων με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, σε υφιστάμενες γεωτρήσεις και αντλιοστάσια ύδρευσης και λυμάτων της ΔΕΥΑ Αλμυρού.

Παράλληλα με την ενεργειακή αναβάθμιση αυτών, θα πραγματοποιηθεί και η ενσωμάτωσή τους στο υφιστάμενο σύστημα τηλελέγχου-τηλεχειρισμού της υπηρεσίας. Οι παρεμβάσεις στο σύστημα τηλελέγχου –Τηλεχειρισμού του δικτύου ύδρευσης λυμάτων ολοκληρώνουν και βελτιώνουν τις υφιστάμενες υποδομές. Αυτή η βελτίωση επιτυγχάνεται μέσω επιλεγμένων λειτουργιών αυτοματοποίησης, τηλελέγχου και τηλεχειρισμού οι οποίες προσφέρουν αποτελεσματικότερη διαχείριση και εκμετάλλευση του δικτύου ύδρευσης –λυμάτων.

Το λογισμικό ενεργειακής προσομοίωσης και βελτιστοποίησης θα αποτελεί ένα εργαλείο για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης επιλεγμένης μονάδας ή ομάδων ηλεκτρολογικού/ μηχανολογικού εξοπλισμού (πχ αντλίες σε γεωτρήσεις –δεξαμενές ή στην Εγκατάσταση της επεξεργασίας λυμάτων).

Μέσω της υλοποίησης της του έργου η δημοτική επιχείρηση και ο δήμος Αλμυρού στοχεύουν από κοινού στην τοπική ανάπτυξη με την ενεργειακή αναβάθμιση και τη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας σε γεωτρήσεις ύδρευσης, αντλιοστάσια ύδρευσης και λυμάτων, την αναβάθμιση εξοπλισμού αυτοματισμού, την αναβάθμιση των συστημάτων αυτοματισμού της εγκατάστασης ΕΕΛ Αλμυρού. Η συλλογή και παρακολούθηση των παραπάνω πληροφοριών θα επιτρέπει στη ΔΕΥΑΑ, μέσω της κατάλληλης αξιολόγησης και επεξεργασίας αυτών, να έχει πάντα σαφή γνώση της λειτουργικής κατάστασης του όλου συστήματος και να προβαίνει σε επιθυμητές διορθωτικές ενέργειες ή και να προρυθμίζει παραμέτρους λειτουργίας της εγκατάστασης, ώστε αυτή να λειτουργεί με βάση προκαθορισμένα σενάρια λειτουργίας. Τέλος, βασικό και απαραίτητο συστατικό του νέου συστήματος είναι η συμβατότητα με τα υφιστάμενα συστήματα τηλεμετρίας της υπηρεσίας.

Το έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» στον άξονα προτεραιότητας: «Περιβάλλον» με τίτλο «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων».

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η χρηματοδότηση για παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, εξοικονόμησης ενέργειας στις ενεργοβόρες υποδομές ύδρευσης και λυμάτων, αξιοποίηση ΑΠΕ και η προμήθεια και εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης ενέργειας σε υφιστάμενα δίκτυα λυμάτων και πόσιμου νερού και εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Επίσης, προβλέπεται η χρηματοδότηση για μελέτες ωρίμανσης και τεύχη δημοπράτησης των προαναφερόμενων δράσεων, οι οποίες θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν εφόσον τα έργα/ δράσεις που προκύπτουν από αυτές είναι επιλέξιμα.

 

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
6
=