Καταδίκες για το εργατικό δυστύχημα στην Αμαλιάπολη το 2014

Τελευταία ενημέρωση: 2021-04-01, 09:38:47
Καταδίκες για το εργατικό δυστύχημα στην Αμαλιάπολη το 2014

 

Ολοκληρώθηκε χθες η δίκη για τον θάνατο 49χρονου χειριστή γερανού

 

Με καταδικαστικές αποφάσεις έπεσε η αυλαία στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας, όπου ολοκληρώθηκε χθες η δίκη για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2014 στο ναυπηγείο της Αμαλιάπολης, με θύμα τον 49χρονο εργαζόμενο χειριστή γερανού Νικόλαο Σούρλα.

Ο εισαγγελέας έδρας ζήτησε ενοχή των τριών εργοδοτών του άτυχου εργαζόμενου, κρίνοντας ότι επέδειξαν αμέλεια στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Το δικαστήριο τους επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 9 μηνών για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Επίσης, ζήτησε ενοχή για ψευδή κατάθεση σε τρεις εργαζόμενους στους οποίους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών στον ένα και 5 στους άλλους δύο, καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Οι εργαζόμενοι φέρονται να έδωσαν προανακριτικά ψευδή κατάθεση ότι η εταιρεία δεν χρησιμοποιούσε αυτοκινούμενα οχήματα.

Ο άτυχος άνδρας είχε υποστεί σοβαρά κρανιοεγκεφαλικά τραύματα, τα οποία απέβησαν θανάσιμα. Το μοιραίο πρωινό εκτελούσε εργασίες, όταν άγνωστο πώς καταπλακώθηκε από σιδερένια σκάλα που έπεσε από ύψος.

Η δίκη συνεχίστηκε χθες με τις καταθέσεις τριών μαρτύρων, ενός πολιτικής αγωγής και δύο υπεράσπισης.

Ακολούθησαν οι απολογίες των κατηγορούμενων, η πρόταση εισαγγελέα, οι αγορεύσεις δικηγόρων και η απόφαση του δικαστηρίου.

Οι τρεις εργοδότες επέμειναν σε όσα υποστήριζαν από την αρχή, ότι δηλαδή παρότρυναν τον άτυχο εργαζόμενο να φορά κράνος και ότι έκαναν συστάσεις για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι δεν ήταν παρόντες στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρους.

Τραγικές φιγούρες στη δίκη ήταν η οικογένειά του 49χρονου, η μητέρα του, η σύζυγος του, η κόρη του, ο γιος και ο αδερφός, οι οποίοι παρακολουθούσαν την εκδίκαση με έντονη συγκινησιακή φόρτιση.

Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής ήταν ο Χριστόφορος Γκλαβένος, ενώ δικηγόροι υπεράσπισης ήταν οι Δημήτρης Γούσης, Δημήτρης Καραβίδας, και Νίκος Παπαπέτρος.

Επισημαίνεται ότι πρωτόδικα οι τρεις εργοδότες είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 34 μηνών, ενώ οι τρεις εργαζόμενοι σε ποινή φυλάκισης 2 ετών ο ένας και 18 μηνών οι άλλοι δύο.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
2
=