ΑΛΜΥΡΟΣ

Φοβούνται αφανισμό των κοινοτήτων

φοβούνται-αφανισμό-των-κοινοτήτων-654305

Οι 17 από τους 18 προέδρους δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του Αλμυρού υπογράφουν υπόμνημα διαμαρτυρίας – Σε ανοιχτή γραμμή με κοινότητες στην υπόλοιπη Μαγνησία

Casus belli αποτελεί για προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων Δήμων της Μαγνησίας, το νέο σχέδιο νόμου για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σύμφωνα με τους ίδιους οδηγεί τις κοινότητες στον αφανισμό. Οι πρώτες αντιδράσεις ξεσηκώθηκαν από τον Δήμο Αλμυρού ενώ αναμένονται αντίστοιχες από προέδρους κοινοτήτων και στην υπόλοιπη Μαγνησία.

«Η είμαστε ή δεν είμαστε ένα και το αυτό… Δεν έχουμε κανένα ουσιαστικό ρόλο. Εδώ και χρόνια μας έχουν απογυμνώσει από αρμοδιότητες και πόρους και αναγκαζόμαστε να παρακαλάμε τον κάθε δήμαρχο για να γίνουν στοιχειώδη πράγματα στα χωριά μας τα οποία μετά τις αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη έχουν εγκαταλειφτεί. Είμαστε πρόεδροι μόνο για να γινόμαστε αποδέκτες των παραπόνων των συντοπιτών μας και να βλέπουμε τα χωριά μας που άλλοτε άκμαζαν να ρημάζουν χωρίς να μπορούμε να δρομολογήσουμε απλές παρεμβάσεις», αναφέρεται με λύπη στον σύγχρονο ρόλο των προέδρων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πλατάνου Αλμυρού, Αθανάσιος Χριστοδούλου.

Πρόεδροι κοινοτήτων που έρχονται αντιμέτωποι με καθημερινά προβλήματα στα χωριά τους, είδαν με έκπληξη το σχέδιο Νόμου για τους ΟΤΑ που σύμφωνα με τους ίδιους θα αποδυναμώσει περαιτέρω την περιφέρεια των δήμων. Όπως εκτιμούν θα μειώσει τον αριθμό των συμβούλων με βάση πληθυσμιακά χαρακτηριστικά και δεν αποκλείεται να καταργήσει τα κοινοτικά ψηφοδέλτια και κάλπες.

Αν συμβεί αυτό, πρόεδροι κοινοτήτων φοβούνται ότι ο ρόλος τους θα υποβαθμιστεί περαιτέρω και μαζί η ζωή στα χωριά. «Κάποτε είχαμε χρήματα στα ταμεία μας, αρμοδιότητες και προχωρούσαμε σε προγραμματισμό για να κάνουμε έργα. Δεν παρακαλούσαμε δημάρχους να κάνουν βασικές συντηρήσεις και από την… πολύ συντήρηση να καταστρέφονται υποδομές», αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου.

Ηδη στον Αλμυρό έχουν ξεσηκωθεί οι 17 από τους 18 προέδρους δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Υπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο κοινοποιούν σε βουλευτές, Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων αλλά και στον Δήμο Αλμυρού. Μάλιστα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους προέδρους δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και από άλλους δήμους της Μαγνησίας προκειμένου από κοινού να αντιδράσουν.

Το υπόμνημα

Το υπόμνημα υπογράφουν οι πρόεδροι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων Αγίου Ιωάννη- Ευάγγελος Χουλαριάς, Αγίων Θεοδώρων, Βασίλης Κωνσταντίνου, Αλμυρού- Ευάγγελος Επίσκοπος, Αμαλιάπολης- Ιωάννης Ξάνθης, Ανάβρας- Κωνσταντίνος Κελάφας, Ανθοτόπου- Γεώργιος Μπουχώρης, Αχιλλείου- Γεώργιος Μαρκάκης, Βρύναινας- Παναγιώτης Χριστόπουλος, Δρυμώνα- Πανταζής Πανταζής, Ευξεινούπολης- Ανάργυρος Τέφογλου, Κοκκωτών- Ευάγγελος Μαλλιαρός, Κροκίου- Χρήστος Ιωάννου, Κωφών- Ιωάννης Τσαντήλας, Πλατάνου- Αθανάσιος Χριστοδούλου, Πτελεού- Κωνσταντίνος Μπουκουβάλας, Σούρπης- Χρήστος Κωστούλας και Φυλάκης- Ηλίας Πλακίδας.

Στο κείμενο διαμαρτυρίας τους οι πρόεδροι των κοινοτήτων αναφέρονται στις υποσχέσεις για ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών που δεν υλοποιήθηκαν και υποστηρίζουν ότι «το Σχέδιο Νόμου στοχεύει να αποδυναμώσει ή και να εξαφανίσει εντελώς συμβούλια και προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων».

«Το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το Κράτος την στήριξη της περιφέρειας και των κατοίκων χιλιάδων κοινοτήτων, φαίνεται από το ένα και μόνο και εντελώς αυθαίρετο κριτήριο που θέτει για την τύχη τους: τον μόνιμο πληθυσμό τους.

Φαίνεται δεν ήταν αρκετά τα χτυπήματα με τα «Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης» και άλλες διατάξεις στους Δήμους, χρειάζεται ακόμη ένα Νομοσχέδιο να αποτελειώσει την επαρχία της χώρας μας και το μήνυμα είναι να πάμε όλοι να ζήσουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για το επερχόμενο προς ψήφιση Σχέδιο Νόμου για τους ΟΤΑ και ζητάμε να αποσύρετε όλες τις διατάξεις που αποδυναμώνουν και άλλο την περιφέρεια των Δήμων (μείωση συμβούλων, αλλαγές στα όρια πληθυσμού, κατάργηση κοινοτικής κάλπης κλπ)», τονίζουν οι 17 πρόεδρος και επιπλέον ζητούν: «Να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στις δημοτικές ενότητες και τα τοπικά συμβούλια. Να αποδίδονται προς αυτοδιαχείριση κάθε χρόνο απευθείας στις κοινότητες το 30% επί των καθαρών εισοδημάτων και όχι να γινόμαστε «ζητιάνοι» στους δημάρχους και τις οικονομικές υπηρεσίες τους για να παίρνουμε ένα αστείο ποσό μέσω της περίφημης «πάγιας προκαταβολής» που μόνο πάγιο ποσό δεν είναι με τις τελευταίες απαγορευτικές διατάξεις που κάνουν την χρήση της σχεδόν αδύνατη. Να είναι δεσμευτικές για τους Δήμους και την Περιφέρεια οι αποφάσεις των Συμβουλίων, η δε απόρριψή τους να γίνεται με αιτιολογημένη απόφαση των δημοτικών Συμβουλίων και με διευρυμένη πλειοψηφία. Στον τεχνικό προϋπολογισμό κάθε έτους, να προβλέπεται και να συμπεριλαμβάνεται ανά Δημοτική Ενότητα συγκεκριμένο ποσό. Να παραμείνει η κάλπη στις κοινότητες και να απλουστευθούν οι διαδικασίες χρήσης της «πάγιας προκαταβολής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου