ΑΛΜΥΡΟΣ

Ευ. Μπακίρης: «Θα παραδώσουμε τα κλειδιά μας και στο Μέγαρο Μαξίμου»

ευ-μπακίρης-θα-παραδώσουμε-τα-κλειδι-661843

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας η εστίαση στον Αλμυρό – Οι καταστηματάρχες τονίζουν ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση και ζητούν στήριξη

«Δεν πάει άλλο», λένε οι επαγγελματίες της εστίασης στον Αλμυρό, που βλέπουν τους μήνες να μπαίνουν και να φεύγουν και τις επιχειρήσεις τους να παραμένουν κλειστές λόγω των μέτρων της πανδημίας.

Μόνο 40 από σύνολο 120 καταστημάτων είναι ανοιχτά στον κλάδο, λειτουργώντας με υπηρεσίες ντελίβερι ή take away και οι τζίροι τους δεν φθάνουν ούτε στο 10% σε σχέση με την προ κορονοϊού εποχή.

Οι επαγγελματίες προσδοκούν η εστίαση να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και σε κάθε περίπτωση οπωσδήποτε για τις γιορτές του Πάσχα.

«Αν δεν μας ανοίξουν, θα πούμε καλό καλοκαίρι. Τα ίδια λένε όλοι και κλαίνε. Δεν πάει άλλο. Εχει συμπληρωθεί ένας χρόνος της πανδημίας και τους οχτώ μήνες είμαστε κλειστά. Είμαστε οι μόνες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί τόσο πολύ», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστιατορίων Ταβερνών & Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Αλμυρού Καταστηματαρχών Αλμυρού Ευάγγελος Μπακίρης.

Τα οικονομικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάζουν στην εστίαση. «Το λιανεμπόριο, όλα τα άλλα καταστήματα άνοιγαν κατά διαστήματα και λειτουργούσαν. Εμείς είμαστε μονίμως κλειστά», σημειώνει.

Οι επαγγελματίες ζητούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές να αλλάξουν χαρακτήρα και να μην απαιτείται να επιστραφεί το 50% των ενισχύσεών τους.

«Όταν θα φθάσει η ώρα, δεν θα έχει κανείς να επιτρέψει χρήματα. Πιέσαμε και με τα κλειδιά των επιχειρήσεων. Τέλος Μαρτίου θα τα παραδώσουμε και στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι μόνο ότι έχουμε τις επιχειρήσεις κλειστές. Εχουμε και οικογένειες που απαιτείται να ζήσουν. Το κράτος χρειάζεται να μας στηρίξει. Εμείς έχουμε 120 επιχειρήσεις και δουλεύουν μόνο οι 40», σημειώνει.

Οι επαγγελματίες βρίσκονται σε μία ατελείωτη αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης. Περιμένουν να ανοίξουν με μέτρα ασφαλείας. «Ούτε ο κόσμος αντέχει άλλο. Βλέπουμε ότι ξεχύνεται στις πλατείες. Δεν έχουμε αποτελέσματα. Τα κρούσματα αυξήθηκαν και πάλι», σημειώνει.

Την ίδια στιγμή τα οικονομικά στηρίγματα κρίνεται ότι δεν επαρκούν. «Με την τελευταία Επιστρεπτέα Προκαταβολή έδωσαν λιγότερα χρήματα και πολλές επιχειρήσεις κόπηκαν από την ενίσχυση. Με το μέτρο με τις πάγιες δαπάνες θα ενισχυθούν εκείνοι που δεν ανταποκρίνονταν. Οσοι ήταν συνεπείς σε υποχρεώσεις δεν θα ενισχυθούν, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά. Οι επαγγελματίες βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Κάποιοι κρατιούνται, άλλοι όχι. Αν το κράτος δεν δώσει στήριξη με οικονομικά μέτρα, δεν θα είμαστε όλοι μαζί ξανά μετά την επάνοδο στην κανονικότητα», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου