ΑΛΜΥΡΟΣ

Πανελλήνια διάκριση του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού σε Διαγωνισμό Στατιστικής

πανελλήνια-διάκριση-του-2ου-γυμνασίου-666182

Η ομάδα PROMSIDE14 του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού είναι μία από τις πέντε ομάδες στην κατηγορία των γυμνασίων που διακρίθηκε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Στατιστικής, κατακτώντας την δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Ειδικότερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), προωθώντας συστηματικά την ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα διοργάνωσε, για τέταρτη συνεχή χρονιά, τον «Πανελλήνιο Διαγωνισμό στη Στατιστική». Σκοπός του διαγωνισμού είναι η δημιουργική ενασχόληση και διάκριση των μαθητών που ενδιαφέρονται για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία, στη χάραξη πολιτικών και στη λήψη αποφάσεων.

Δικαίωμα συμμετοχής είχαν ομάδες αποτελούμενες από 1 έως 3 μαθητές δευτεροβάθμιαςεκπαίδευσης (μαθητές Γυμνασίων και μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων).
Ο αριθμός των μαθητών που συμμετείχαν στον φετινό Διαγωνισμό σημείωσε μείωση κατά 66,8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο. Στον 4ο Διαγωνισμό συμμετείχαν 148 ομάδες (50 ομάδες Λυκείων και 98 ομάδες Γυμνασίων), με συνολικά 133 μαθητές Λυκείων και 246 μαθητές Γυμνασίων από 19 Λύκεια και 30 Γυμνάσια της Χώρας.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε δύο στάδια: το πρώτο από 21 Ιανουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου 2021 και το δεύτερο από 8 έως 25 Φεβρουαρίου 2021. Από τις 148 ομάδες, 26 ομάδες Λυκείου και 58 ομάδες Γυμνασίου προκρίθηκαν στο δεύτερο στάδιο του Διαγωνισμού.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στον σύνδεσμο του 4ου Διαγωνισμού:
https://www.statistics.gr/el/statistics-competition-2021

Από την αξιολόγηση των εργασιών του πρώτου και δεύτερου σταδίου προέκυψαν, κατά σειρά βαθμολογικής κατάταξης, οι πέντε πρώτες ομάδες κάθε κατηγορίας:

Σημειώνεται ότι λόγω των μέτρων που ισχύουν κατά της διασποράς της νόσου του κορωνοϊού , ο τρόπος και η ημερομηνία απονομής των βραβείων στις πέντε πρώτες ομάδες που διακρίθηκαν από κάθε κατηγορία θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ σε μεταγενέστερο χρόνο.

Με βάση τα ανωτέρω αποτελέσματα, οι διακριθείσες πέντε ομάδες κάθε κατηγορίας καλούνται να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ένα βίντεο, στην αγγλική γλώσσα, ώστε να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στη Στατιστική, ανταγωνιζόμενοι ομάδες από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριο θέμα του βίντεο είναι η έγκυρη πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων πολιτών με τη χρήση αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων. Στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στη Στατιστική πρόκειται να λάβουν μέρος εκπροσωπώντας την Ελλάδα δύο ομάδες από κάθε κατηγορία. Η μία ομάδα θα προκύψει βάσει αξιολόγησης του βίντεο από Επιστημονική Επιτροπή και η άλλη από διαδικτυακή ψηφοφορία κοινού, την οποία θα διοργανώσει φέτος τον Απρίλιο, για πρώτη φορά, η ΕΛΣΤΑΤ.

Η διοργάνωση του 4ου Διαγωνισμού στη Στατιστική χρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους στο πλαίσιο σχετικού συμβολαίου (Grant)της ΕΛΣΤΑΤ με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) στον τομέα προτεραιότητας «Dissemination and Communication».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου